Danas je sveti Trufun i sveti Valentin: Nazdravite čašom vina, ima bar 5 razloga za to!

Podelite:

Pravoslavci danas proslavljaju Svetog Trifuna, katolici Svetog Valentina, a svi zajedno, naročito mlađi deo populacije, obeležavaju Dan zaljubljenih. Šta god da obeležavate najbolje je da nazdravite čašom vina. Evo koje blagodeti vam može pružiti piće koje su i božanstva obožavala.

VINO

 

Slavljenje božanstva plodnosti i zaštitnika svetosti braka, slavljenje ljubavi sredinom februara, počelo je još u antičkoj Grčkoj i Rimu, a očuvalo se sve do danas.

Pravoslavci slave Sv. Trifuna kao velikomučenika koji je stradao za hrišćansku veru, smatraju ga za zaštitnika vinogradara, poljskih useva, ali i zaštitnika bračne ljubavi i vernosti, koji su sastavni deo hrišćanske propovedi.

Običaj je da vinogradari na dan Svetog Trifuna idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokote, da bi time povratili vinogradu snagu posle zime.

Ako se osvrnemo na to da se sveti Trifun smatra zaštitnikom bračne ljubavi i vernosti, a da su svetog Valentina poštovale mlade devojke nesrećne u ljubavi, ne treba da čudi zbog čega su mladi baš 14. februar izabrali za Dan zaljubljenih.

A evo zašto je dobro nazdraviti čašom vina.

VINO 2

 

1) DOBAR HOLESTEROL

Studije pokazuju da čaša vina dnevno može da podigne nivo dobrog HDL holesterola. Vino je dobro za srce.

2) BOLJA KONDICIJA

Ljudi koji umereno piju vino mršaviji od onih koji ga ne piju.

3) SNAŽNIJE KOSTI

Eksperti sugerišu da je ispijanje vina povezano sa snažnijim i boljim kostima, pogotovo kod žena. To je zato što, navodno alkohol pomaže povećavanju nivoa estrogena, hormona koji izaziva degeneraciju i lomljivost kostiju ukoliko nije zastupljen u dovoljnoj meri.

4) SMANJENJE STRESA

Vino je bogato flavanoidima koji pomažu da se opustite. Čaša koju povremeno popijete može smanjiti nivo stresa, a takođe ukus je fantastičan.

5) BOLJA MEMORIJA

Istraživanja pokazuju da crno vino igra važnu ulogu u prevenciji Alchajmerove bolesti. Vino pomaže u smanjenju zgrušavanja krvi i generalno sprečava vaskularne inflamacije koje su povezane sa gubitkom pamćenja.

 O SVETOM TRIFUNUSVETI TRIFUN

 Sveti Trifun živeo je u 3. veku rodio se u selu Kampsadi u Frigiji.

 Još kao dečak imao je sposobnost isceljivanja bolesti, kako na ljudima tako i na stoci, a isterivao je i zle duhove.

 Ćerka cara Gordijana III, vladara Rimskog carstva od 238. do prve polovine 244. godine, obolela je, a kako je poručio zli duh koji je progovorio iz lude devojke, jedini ko je mogao da joj pomogne bio je Sv. Trifun.

 Na carev zahtev Trifun dolazi u Rim i pomaže carevoj kćerki.

 Car ga je nagradio, a Trifun je nastavio da živi. Ali, kada je došao na vlast Decije Trajan, on je mučen i osuđen na smrt.

Podeljeno