Danas je Svetski dan borbe protiv raka dojke

freeimages.com
Podelite:

U svetu se danas obeležava Svetski dan protiv raka dojke, 20. mart, a sa 430.000 novih slučajeva koji se godišnje registruju u Evropi, rak dojke je najrasprostranjenija, ali i najsmrtonosnija vrsta kancera među ženama u Evropi i svetu.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/stockimages

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/stockimages

U Srbiji svake godine oko 4.000 žena oboli od raka dojke, oko 1.500 svake godine umre, ali ako se otkrije na vreme rak dojke je izlečiv u više od 90 odsto slučajeva.

Najmanje trećina slučajeva raka dojke mogla bi da se izbegne, a to su dobrim delom oni koji su posledica viška kilograma i fizičke neaktivnosti, navodi Svetska zdravstvena organizacija (SZO) povodom Svetskog dana borbe protiv raka dojke.

Stručnjaci zato ističu da je svakodnevno bavljenje nekom od fizičkih aktivnosti u trajanju od 30 do 60 minuta glavno u očuvanju zdravlja dojki, pri čemu te aktivnosti ne moraju da podrazumevaju bavljenje maratonom ili plivanje već se mogu svoditi i na korišćenje stepenica umesto lifta, izlazak iz autobusa stanicu ranije tokom povratka kući da bi se prošetalo i slično.

U Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije leče se pacijenti koji obolevaju od skoro svih vrsta maligniteta, pri čemu prednjači rak dojke od kojeg sve više obolevaju devojke mlađe od 18 godina, a da ovo oboljenje postaje prava pošast govori i podatak da se iz godine u godinu broj obolelih povećava za oko 4.000.

Stručnjaci upozoravaju da, kada je reč o raku dojke, treba raditi redovne preglede i samopreglede i ističu da se maligna oboljenja u velikoj meri mogu sprečiti promenom načina života što podrazumeva zdravu ishranu, fizičku aktivnost, prestanak pušenja, izbegavanje uzimanja nepotrebnih lekova i sprovođenjem nacionalnih programa ranog otkrivanja.

Rak dojke je najčešće maligno oboljenje kod žena i jedno je od najčešćih malignih oboljenja uopšte – svaka tri minuta se kod jedne žene dijagnostikuje rak dojke, a svaka osma žena će tokom života oboleti od raka dojke.

Rano otkrivanje raka dojke mesečnim samopregledom, a naročito mamografskim pregledom jednom godišnje posle 40-te godine života pružaju najbolje šanse za preživljavanje.

Ako se rak dojke otkrije u ranom stadijumu, petogodišnji period preživljavanja je oko 97 odsto jer se, zbog kasnog otkrivanja raka dojke u oko 50 odsto slučajeva dojka mora amputirati.

Strani naučnici su otkrili da je za nastajanje raka dojke odgovorno oštećenje gena NRG1, koji je povezan sa čak polovinom svih slučajeva nastaka karcinoma dojki. Svi ljudi u svom telu nose gen NRG1, ali kod nekih on se tokom života oštećuje što može da izazove razvoj raka.

Kada je „ispravan“, funkcija ovog gena je u sprečavanju razvoja ćelija tumora, a još nije otkriveno šta izaziva njegovo oštećenje. Za gen NRG1 se takođe smatra da je odgovoran za rak creva, krvi i jajnika.

pitaj

Blic.rs

Podeljeno