Disleksija nije mentalni poremećaj?

Podelite:

IZVOR: BETA

Belgijski naučnici su otkrili da disleksija ne predstavlja mentalni poremećaj u prepoznavanju reči, već grešku u povezivanju određenih zona u mozgu, piše danas francuski list “Metronews”.

disklesija

 

Disleksija po definiciji je poremećaj sposobnosti čitanja ili razumevanja pročitanog, uz očuvanu senzornu i opštu sposobnost. To je poremećaj veštine čitanja i pisanja, često s tendencijom da se izokreću slova ili reči dok se čita ili piše ili da se ne primećuju određena slova ili reči. Taj poremećaj se može javiti u svim nivoima inteligencije. 

Naučnici su otkrili da osobe s disleksijom imaju problema u koordinaciji 13 regija u mozgu koje su zadužene za prepoznavanje elementarnih zvukova i jedne regije samo za jezik. 

Prema toj studiji, naučnici smatraju da se određenom terapijom može povratiti povezanost regija u mozgu, predlažući elektrostimulaciju koja nije invazivna, ali dodaju da je još potrebno istražiti to novo otkriće. 

Od disleksije boluje oko 10 odsto svetske populacije. 

Mnoge poznate ličnosti su patile od disleksije, poput Leonarda da Vinčija, Alberta Ajnštajna, Isaka Njutna, Vistona Čerčila, Volta Diznija, Džona Lenona, a među piscima Ernest Hemingvej, Mark Tven, Hans Kristijan Andersen i Agata Kristi. 

Podeljeno