Do boljeg seksa uz pomoć „ženske vijagre“

Foto-ilustracija: Glovesadella.blogspot.com
Podelite:

Više od 17 godina nakon što je odobren prvi lek za mušku erektilnu disfunkciju, američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je lek za nisku seksualnu želju kod žena, popularno nazvan „ženska vijagra“.

medical-faculty-1530317-640x480

Američka agencija za upravljanje hranom i lekovima (FDA) odobrila je upotrebu leka Addyi koji bi trebalo da leči poremećaj hipoaktivne seksualne želje kod žena u predmenopauzi.

To je prvi lek koji je FDA odobrila za tretiranje poremećaja seksualne želje kod žena. Objavili su i upozorenje o potencijalno opasnim nuspojavama uzimanja leka, poput niskog krvnog pritiska i opasnosti od gubitka svesti, naročito ako se uzima sa alkoholom.

Reč je o najvećem napretku u ženskom seksualnom zdravlju od izuma pilule za kontracepciju. Ovim je ženska seksualnost i legitimno postala važna komponenta zdravlja, saopštila je Nacionalno udruženje potrošača.

KRITIČARI LEKA

Međutim, udruženje za zaštitu potrošača „Public Citizen“ predviđa da će se lek povući iz upotrebe u roku od nekoliko godina zbog toga što predstavlja velik rizik za žene, a donosi malo koristi. Nažalost, još ćemo slušati o njemu, poručili su.

Ovaj lek je već dva puta odbijen (2010. i 2013. godine), a sada ga je FDA ipak odobrila uz striktna uputstva da pacijentkinje moraju u potpunosti da se upozorore na moguće zdravstvene rizike. Addyi je odobren nakon lobističke kampanje u kojoj su učestvovla i neka ženska udruženja.

Žene koje su tokom kliničke studije uzimale Addyi imale su prosečno jedan seksualno zadovoljavajući doživljaj mesečno više od žena koje su uzimale placebo. Zagovornici leka tvrde da je reč o značajnom rezultatu, dok kritičari smatraju da potencijalni rizici daleko nadmašuju koristi., prenosi Hina.

Ako imate bilo kakvih pitanja konsultujte se sa Stomatologom online na sajtu www.eklinika.rs. Kliknite ovde.

eKlinika.rs / ALO!


 

PITAJTE DOKTORA ONLINE:

 

PITAJ DOKTORA ONLINE: www.eklinika.rs

Podeljeno