Dobre vesti za vegetarijance

Podelite:

Vegetarijanska dijeta povezana je sa dužim životnim vekom, sudeći po rezultatima nove studije objavljenim u žurnalu „JAMA Internal Medicine“.

kupus

 

Veliko istraživanje sprovedeno na 73.308 adventista pokazalo je da vegetarijanstvo smanjuje rizik od prerane smrti, pogotovo kod muškaraca. 

Stručnjaci su želeli da istraže vezu između dijete i smrtnosti, a rezultati pokazuju da vegetarijanska ishrana smanjuje opasnost od dobijanja više hroničnih bolesti među kojima su visok pritisak, metabolički sindrom, dijabetes i bolesti srca. 

Majkl Orlih sa Univerziteta Loma Linda u Kaliforniji, i njegove kolege, istražili su uzroke smrtnosti kod 73.308 pripadnika Crkve adventista sedmog dana među kojima ima mnogo onih koji smatraju da je vegetarijanska ishrana preporučena biblijskom naukom. 

Svi ispitanici svrstani su u pet grupa – nevegetarijance, poluvegetarijance, one koji jedu ribu i plodove mora, one koji jedu jaja i mlečne proizvode i vegane – one koji isključuju sve životinjske proizvode. 

Istraživanjem je utvrđeno i da su vegetarijanci češće bili stariji, obrazovaniji i u braku, konzumirali su manje alkohola, manje su pušili, više su vežbali i bili su generalno mršaviji. 

Tokom 6 godina, koliko je trajalo istraživanje, umrlo je 2.570 osoba, a nivo smrtnosti u vegetarijanskim grupama bio je za oko 12 odsto niži nego u nevegetarijanskim. 

Ovaj odnos dodatno je izražen kod muškaraca kod kojih je zabeleženo značajno manje smrti uzrokovanim kardiovaskularnim bolestima, dok kod žena u toj kategoriji nije primenjeno značajno smanjenje smrtnosti. 

IStraživači sa Univerziteta Loma Linda poznati su po svojim studijama o vegetarijanstvu i zdravlju, a ova studija pokazala je da muškarci ove crkve koji praktikuju vegetarijansku diejtu u proseku žive 9.5 godina duže dok žene žive 6.1 godinu duže. 

U prilog ovoj tvrdnji ide i studija Univerziteta Oksford koja je zaključila da osobe koje su okrenute vegetarijanskom načinu života imaju 32 odsto manji rizik od dobijanja srčanih bolesti u poređenju sa osobama koje konzumiraju meso i ribu.

Izvor: B92.net

Podeljeno