Doktore, koje mi uvo zvoni?

Podelite:

Bezazlena dečja šala iz naslova može biti i simptom nekog ozbiljnijeg poremećaja.

doktor

 

Mnogi pacijenti se povremeno žale svom lekaru na zujanje u ušima. Šta nam govori taj “glas” prirode?

– Zujanje u ušima nije bolest već samo jedan simptom, i može se javiti jednostrano ili obostrano, češće samo u jednom uvu. Zujanje može biti prisutno kod nekih neuroloških oboljenja ili oboljenja krvnih sudova glave, pa je pri dugotrajnom postojanju neophodno sprovesti neke preglede i dijagnostičke procedure – kaže dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja “Voždovac”.
Zujanje u uvu se često pojavi nakon diskoteke, koncerta ili nakon lova ili pucanja u streljani. U najvećem broju slučajeva, ovo zujanje je blago i obično prođe posle nekoliko sati, najduže sutradan. U pitanju je prolazna akustička trauma i samo je potrebno nekoliko sati da bi se slušne ćelije metabolički oporavile.

uvoMeđutim, ukoliko zujanje ni sutradan ne prestaje, a pogotovo ako je praćeno osećajem zapušenosti i oslabljenog sluha na istom uvu, potrebno je potražiti stručnu pomoć. 

Obostrano zujanje u ušima često prati pogoršanje stanja kod pacijenata koji boluju od visokog krvnog pritiska i nestaje nakon regulacije tenzije.
– Ukoliko se javi kao simptom u okviru nekog akutnog alergijskog stanja, uvek je udružen sa drugim važnim simptomima, a ukoliko se javlja izolovano nakon uzimanja nekog novog leka, ne može se tumačiti kao alergija, što se često događa u praksi – kaže dr Dimitrijević i dodaje kako je najjednostavniji problem za lekara zujanje u jednom uvu, koje traje desetak dana i spontano prolazi, a koje je najverovatnije znak virusnog oboljenja unutrašnjeg uva.
Prema njenim rečima, problem nastaje ukoliko zujanje u ušima dugo traje, pacijentu mnogo smeta i stvara kod njega osećaj nervoze. Tada su neophodna različita ispitivanja, ali u 90 odsto slučajeva razlog zbog kojeg se javlja zujanje u ušima ne može da se nađe, i pored svih obavljenih pregleda.
– Iz svega proizlazi da ne postoji preventiva za ovu pojavu. Samo zujanje u ušima nije opasno, osim što je neprijatna senzacija, pa se svaki pacijent sa njom na kraju, nakon isključivanja mogućih oboljenja, bori individualno – priča dr Dimitrijević i preporučuje povremeno uzimanje blagih sedativa, sklanjanje iz buke, slušanje prijatnih zvukova koji mogu da pokriju osećaj zujanja ili nekim drugim alternativnim metodama, koje se ne mogu primeniti u ordinaciji lekara.

JAVITE SE NA VREME LEKARU

Zujanje koje traje duže od 24 časa, a posledica je akutne akustičke traume, najčešće je posledica trajnog oštećenja slušnih ćelija. U ovoj fazi još nije sve izgubljeno i lekovima se može pomoći slušnim ćelijama da se oporave. Međutim, nakon sedam i više dana, oštećenje slušnih ćelija nije više reverzibilno i tada zujanje postaje vaš doživotni saputnik.

Izvor: zena.blic.rs

Podeljeno