Ekcem ne voli sapun

Podelite:

Ekcem je veoma često dečje oboljenje. Smatra se da svako peto dete do pet godina dobije ekcem. Utešno je to što se posle pete godine kod polovine obolelih promene povuku, a kod veoma malog broja zadržavaju se i kad odrastu. Ekcem, objašnjava dr Svetlana Đurišić, specijalista dermatovenerologije u ordinaciji „Dermatim“, zapravo predstavlja upalni proces na koži nastao kao preterani imunološki odgovor organizma na razne spoljašnje i unutrašnje faktore.
Prema njenim rečima, ekcem ne izlazi na istom mestu kod sve dece niti se isto manifestuje. ekcemTako se kod dece uzrasta između dva meseca i godinu dana ekcem manifestuje difuznim crvenilom, svrabom, sitnim osipom, posebno na vratu i obrazima, ali može da zahvati i bilo koji drugi deo tela. Kod dece starije od tri godine ekcem najčešće izlazi na pregibima ruku i nogu, vratu i očnim kapcima i nepodnošljivo svrbi.
– Adekvatna nega i pravovremena terapija su izuzetno važne jer, ako se oboljenje ne leči, bakterije se mogu veoma lako razmnožiti i izazvati sekundarnu infekciju – kaže dr Đurišić.
Ona dodaje da brojne studije pokazuju da su deca s atopijskim dermatitisom, kako još lekari zovu ekcem, podložnija obolevanju od alergijskog rinitisa i bronhijalne astme.

I HRANA JE PROBLEM
Doktorka navodi da se još pouzdano ne zna šta je uzrok ekcema, ali se smatra da bolest nastaje kao posledica delovanja genetskih i imunoloških faktora, ali i različitih faktora iz okoline.
Ni uloga hrane nije potpuno razjašnjena, ali je definitvno jasno da nije beznačajna. Naprotiv. Procenjuje se da je 35 odsto dece obolele od ekcema alergi­čno na neku hranu.
U ranom periodu života, dakle od navršena dva meseca, pa do 10 godina, najčešći alergeni dolaze iz hrane. Kod starijih provocirajući faktor mogu da budu preparati koji sadrže polen. Nažalost, konzumiranje namirnica je najadekvatniji test za utvrđivanje provocirajućih agensa iz hrane.

KUPANJE BEZ SAPUNA
Za obolele od ekcema veoma je važna pravilna higijena.
– Pacijenti svakodnevno, više godina, treba da se pridržavaju opštih mera za negu kože i da izbegavaju provocirajuće faktore kako bi se sprečilo pogoršanje bolesti. To podrazumeva kupanje bez sapuna, u specijalnim uljanim kupkama i sasvim mlakoj vodi. Neposredno nakon kupanja ili tuširanja kožu treba posušiti peškirom od frotira i naneti adekvatno mleko za telo – kaže doktorka, uz objašnjenje da je nega kože izuzetno važna zato što sprečava dehidrataciju i isušivanje kože, koje bi moglo da doprinese formiranju i značajnom pogoršanju ekcema.

Izvor: Zena Blic/Zdravlje.net

Podeljeno