EKSKLUZIVNO Besplatno i kod privatnih lekara

Podelite:

Privatnog lekara opšte prakse, pedijatra i ginekologa građani će uskoro moći da izaberu o trošku zdravstvenog osiguranja, saznaje „Blic“

ordinacija

Ove novine biće omogućene kroz reformu primarne zdravstene zaštite, koju će Ministarstvo zdravlja započeti do kraja ove godine.

– Bez uključivanja privatnih lekara u zdravsteni sistem nećemo dobiti pravu formu izabranog lekara. Za to moraju da se steknu uslovi, da se poboljšaju mnoge stvari u primarnoj zaštiti. Zajedno sa Udruženjem privatnih lekara radimo na mapiranju privatnih ustanova, kao i usluga koje oni pružaju. Nakon toga sledi i akreditacija privatnih ustanova, koje će morati da rade pod jednakim uslovima kao i državne – objašnjava za “Blic” ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ministar kaže da je cilj da sistem bude efikasiniji i bliži potrebama građana.

– Zdravstveno stanje i starosna struktura našeg stanovništva je među najnepovoljnijima u Evropi, a zdravstveni sistem iznad svega neefikasan, o čemu jasno govori naše poslednje mesto u Evropi. Ipak, moramo da vodimo računa o svim aspektima, da vidimo šta realno možemo i koji su naši kapaciteti. Ići ćemo korak po korak – ističe ministar Lončar.

Jedna od prvih stvari koje će odmah biti promenjene jeste uvođenje takozvane hitne službe u domove zdravlja.

– Kada se pacijent razboli, dobije temperaturu ili običnu prehladu, lekar u domu zdravlja moraće da ga pregleda, iako toga dana nema zakazano. Svaki dom zdravlja moraće da ima jednu ili više ambulanti gde će se primati sva hitna, akutna ili neodložna stanja bez zakazivanja, u obe smene. Tamo gde bude prostora, radiće i više lekara – objašnjava Lončar.

Nove usluge kod zubara
I stomatološka služba će biti drugačije organizovana. Svi stomatolozi imaće jednake uslove za rad, biće plaćeni prema učinjenim uslugama, a izvesno je da će biti proširen i obim stomatoloških usluga. Takođe, planirano je da se iz budžeta sledeće godine izdvoje sredstva za kupovinu dijalizatora, koji će biti namenji pacijentima kako bi dijalizu obavljali u kućnim uslovima.

Skrining programi za rano otkrivanje karcinoma dojke, debelog creva i grlića materice su nešto na čemu će se raditi mnogo više. Takođe, na teritoriji cele zemlje u toku je uvođenje integrisanog informacionog sistema, uspostavljanje elektronskog recepta, elektronskog zakazivanja pregleda, kao i elektronskog kartona pacijenata.

 

Preuzeto sa sajta Blic.rs

Podeljeno