Engleska: Cigarete bez marke proizvođača

Podelite:

 IZVOR: WWW.TELEGRAPH.CO.UK

Cigarete na čijim pakovanjima neće biti naznačena marka proizvođača bi, po nekim predviđanjima, u prodavnicama u Engleskoj mogle da se pojave u 2015. godini.

cigareta

 

Ovu odluku bi trebalo da ozvaniči britanski premijer, koji je u julu ove godine imao zamerke na ovaj plan, kada je saopštio da je potrebno napraviti detaljnija istraživanja kako bi se utvrdilo da li će ovakva odluka imati efekta na poboljšanje zdravlja građana. 

Nakon toga je saopšteno da će vlada sačekati izvesno vreme kako bi videla kakve rezultate daje ta mera, koja se već godinu dana primenjuje u Austrailiji. 

Ministarka zdravlja Engleske je saopštila da je plan pakovanja cigareta u nebrendirane kutije jedno od najvažnijih pitanja za javno zdravlje i da bi ga trebalo primeniti odmah, odbacujući vladin predlog da se ova mera u primenu uvodi „korak po korak“. 

„Za analiziranje tog izveštaja nije potrebno mnogo vremena, kratak pogled na izveštaj u martu je bio dovoljan da se uoči korist od ove akcije, a vlada će sigurno doneti tu odluku uzimajući u obzir sve podatke, pa ne vidim razlog da se ona odlaže“, rekla je ministarka zdravlja Džejn Elison. 

„Onoga trenutka kada vlada donese odluku mi ćemo reagovati ekspresno, jer imamo mehanizam da meru primenimo praktično odmah“, dodala je ona. 

Zagovornici ove mere su optužili vladu da okleva u donošenju propisa koji će prodavati „cigarete bez naziva“ i da zapravo štite interese velikih duvanskih kompanija, pod čijim su uticajem, a ranije ove godine premijer Dejvid Kameron je optužen da „radi“ za proizvađače cigareta, jer je otkriveno da je glavni marketinški strateg konzervativne partije bio uvučen u lobiranje za odbacivanje ovog predloga. 

Zabranu prodaje markiranih cigareta u prodavnicama pokrenuli su Laburistička partija i Liberalne demokrate, a pretpostavlja se da je pritisak koji je na vladu vršilo Ministarstvo zdravlja i razne kampanje za uvođenje ove odluke izgleda ubrzalo rad vlade na ovom slučaju. 

Istraživanje koje je sprovedeno u Australiji, nakon što je uvedena prodaja nebrendiranih cigareta u braon paklicama, pokazalo je da je kod pušača šansa da ostave pušenje uvećana na 81%. Učesnici kampanje za uvođenje ovakvih kutija bez marke cigareta na njima kažu da su zapravo brendirane paklice glavni način na koji kompanije „mame“ i ohrabruju pušače da puše još više. 

Međutim, jedan od glavnih razloga zbog čega se sa ovom odlukom odugovlačilo, jeste stav Ministarstva zdravlja Engleske, koje smatra da će ova odluka dovesti do eksplozije falsifikovanih cigareta na tržištu.

Izvor: B92.net

Podeljeno