Evo da li treba da imate seks za vreme menstruacije

Foto-ilustracija: Foter/Lotus Carroll
Podelite:

Većina žena ne praktikuje seksualne aktivnosti za vreme menstrualnog ciklusa čime svesno gube tri do sedam dana pogodnih za seks svakog meseca

Ne postoji nijedan medicinski opravdan razlog zbog kojeg se žena ne bi upuštala u polni odnos za vreme menstruacije, kažu ginekolozi, iako takve aktivnosti nisu baš najpraktičnije za izvedbu u tom periodu.

Naime, žene više vole uredan, higijenski prihvatljivi seksualni odnos i iz tog razloga seks im uopšte ne zvuči kao privlačna ideja sve dok se njihovo krvarenje ne zaustavi. Ovo je ujedno i jedini razlog zbog koga se razvila fama oko toga da žene ne treba da imaju seks dok im traje menstruacija.

Iznenađujuće je to da ginekolozi čak kažu da žene na ovaj način zapravo propuštaju priliku brzinskog oporavka od neprijatnih simptoma menstruacije, jer seks smanjuje osećaj nadutostistomaka, podstiče lučenje dopamina i serotonina (takozvanih hormona sreće), a orgazam (ako ga postignete) znatno umanjuje bolove uzrokovane kontrakcijama materice.

Naravno, onaj mali postotak žena koje ipak rado krše apstiniranje od seksa u vreme “onih dana”, znaju da penetracija dok dole ima krvi zahteva dobru pripremu – najbolje je mokriti neposredno pre seksa kako bi višak krvi izašao napolje, potom detaljno oprati vodom klitoris, a onda i obavezno poneti peškir koji ćete podmetnuti ispod sebe.

Partner vam takođe može pomoći tako što će oprati penis pre seksa.

Ukoliko vam je sve to mnogo komplikovano, postoji jedan mnogo jednostavniji način – otiđite do tuš kabine i sve obavite pod mlazom vode bez ikakve pripreme.

Jer ako ne želite da sebi uskratite seksualne aktivnosti za vreme menstruacije, sve što je potrebno jeste da budete kreativni i da za uživanje sa partnerom odvojite malo vremena.

(eKlinika.rs/Telegraf.rs)

Podeljeno