Evo šta može da vas strefi ako spavate samo pet sati

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Feelart
Podelite:

Da bi organizam normalno funkcionisao potrebna mu je dovoljna količina sna.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Feelart

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Feelart

Tokom spavanja, naše telo se regeneriše i oporavlja, a premalo sna može da dovede do mnogih zdravstvenih problema. Saznajte šta se dešava sa vašim telom ako spavate pet sati ili kraće.

1. Gojaznost
Osobe koje imaju neredovan san, sklonije su gojenju. Razlog je taj što mozak koji se nije dovoljno odmorio šalje signale organizmu da sakupi što više energije za normalan rad.

Ta energija zapravo je hrana, pa kada smo hronično umorni osećaj gladi je konstantno prisutan. Isto tako, dokazano je kako, ako ste spavali premalo, idući dan ćete u organizam uneti prosečno 330 kalorija više.

2. Visoki krvni pritisak
Telo se tokom sna ,,resetuje“ i vraća izgubljenu energiju, za šta mu je potrebno šest do osam sati. Osobe koje spavaju pet sati ili kraće vrlo brzo će primetiti promene. Jedna od njih je i povišen krvni pritisak koji s vremenom može da dovede i do srčanih oboljenja.

3. Opasnost od dijabetesa
Naš organizam treba redovno da se održava. Ako spavate neredovno i prekratko u telu počinju da se događaju brojne promene. Jedna od njih je i poremećena probava.

Iscrpljen organizam ne može pravilno da reguliše količinu šećera u krvi zbog čega postoji opasnost od pojave dijabetesa tipa 2.

4. Pad imuniteta
Kako bi bio otporan na uticaje iz spoljašnosti, organizma je potrebno negovati i pružiti mu potrebno oružje u borbi protiv virusa i bakterija koji se nalaze svugde oko nas, ali i u našem telu.

Ako spavate pet sati dnevno ili kraće od toga, postoji veća opasnost od oboljevanja od infekcija ili virusa.

5. Mentalni poremećaji
Da li ste primetili kako ste posle lošeg, isprekidanog ili kratkog sna mrzovoljni i neraspoloženi? Često gubljenje sna će takve simptome dodatno pojačati.

Ako ste već stekli naviku da spavate svega pet sati ili kraće, takvo ponašanje može dovesti i do depresije, napada teskobe i brojnih drugih mentalnih poremećaja, piše zadovoljna.dnevnik.hr.
DOKTORU SE MOŽETE OBRATITI BEZ ODLASKA U BILO KOJU ZDRAVSTVENU USTANOVU NA WWW.EKLINIKA.RS SERVISU U SAMO TRI KLIKA. POGLEDAJTE OVDE.

eklinika.rs / ALO!


 

PITAJ DOKTORA ONLINE:

PITAJ DOKTORA ONLINE: www.eklinika.rs

PITAJ DOKTORA ONLINE: www.eklinika.rs

Podeljeno