Evo zbog čega treba da znate svoju krvnu grupu

Freeimages.com
Podelite:

Krvna grupa je nešto što je nepromenljiv faktor u našem životu i svako bi trebalo da zna koju krvnu grupu ima..

Freeimages.com

Freeimages.com

Postoje četiri krvne grupe A, B, AB i 0, kao i pozitivni, odnosno negativni rezus faktor (RH).

Evo zbog čega je dobro da znate koja je vaša krva grupa:

1. Krvna grupa daje dublji uvid u vašu genetiku
Poznavanje krvne grupe može da vam pomogne u razumevanju toga kako vaše telo reaguje na određenu hranu, kojim bolestima biste mogli da budete skloni, kako reagujete na stres, kako starite… Jedna kapljica krvi jedinstvena je poput otiska prsta.

eKlinika.rs – PITAJ DOKTORA ONLINE!

Istraživanja su pokazala da kod ljudi s određenom krvnom grupom postoji veći rizik od određenih bolesti. Na primer, kod osoba s krvnom grupom 0 postoji manji rizik od srčanih bolesti, ali veći rizik od pojave čira na želucu.

Osobe s krvnom grupom A imaju veći rizik od mikrobnih infekcija i kod žena s krvnom grupom A zabeležena je veća stopa plodnosti. Kod osoba s krvnim grupama AB i B je pak zabeležen veći rizik od bolesti pankreasa.

2. Krvna grupa pomaže u određivanju najzdravijeg načina ishrane
Antigeni (molekuli koji podstiču stvaranje antitiela) vaše krvne grupe ne nalaze se samo u krvi. Oni su rašireni po celom organizmu, naročito u delovima tela koji su u interakciji s okolinom.

To uključuje probavni sastav, od usta do debelog creva, disajne puteve i pluća. S obzirom na to da tih antigena ima svuda, oni utiču na to kako telo reaguje na hranu koju jedete i to kroz nekoliko faktora.

Određena hrana sadrži lektine, belančevine koje se vežu na antigene krvne grupe zbog čega možete da osećate umor, glavobolju, probavne smetnje, da imate probleme sa kožom kao i druge zdravstvene probleme. Zbog toga vam poznavanje krvne grupe može pomoći u određivanju najzdravijeg načina ishrane.

3. Poznavanje krvne grupe može da vam spasi život
Najvažniji razlog zbog kojeg bi trebalo da znate svoju krvnu grupu je taj što taj podatak može da vam spasi život u slučaju saobraćajne ili neke druge nesreće kada vam je potrebna transfuzija krvi.

Kako biste saznali koja ste krvna grupa jedna od opcija je da kod lekera opšte prakse dobijete uput za taj postupak, a druga da dobrovoljno date krvi gde će vam odrediti krvnu grupu.

eKlinika.rs – PITAJ DOKTORA ONLINE!

Izvor: ALO!

 

Podeljeno