Filmovi koji utiču na našu psihu i zdravlje

Podelite:

Zanimljiva istraživanja pokazala su kako gledanje filmova utiče na naše zdravlje, raspoloženje i generalno stanje uma.

FILM

 

Tužni filmovi vas čine srećnim 

Posle gledanje drame o na primer nesrećnom ljubavnom paru, će vas nakon gledanja zapšravo učiniti srećnima. Naime, bićete zadovoljniji svojim životom. Dok za one koji su skloni depresiji, vrsta ovakvih filmova se ne preporučuje.

 

Hari Poter podstiče decu da budu kreativni 

Deca koja su gledala filmove o Hariju Poteru postigla su mnogo bolje rezultate na testovima kreativnog mišljenja.

 

Potresni filmovi vas vraćaju u depresiju 

Ljudi koji su preživeli depresivna stanja, mnogo dublje razmišljaju o potresnim scenama koje su videli u filmu, čak i veoma emotivno doživljavaju. Sve to može biti veliki okidač za povratak u depresiju.

 

Jezivi zvuci dižu pritisak 

Zvukovi poput klanja, ali i škripanje vrata u hororu, podižu naš pritisak neverovatnom brzinom. Takođe, dolazi do ubrzanog kucanja srca, što može da izazove aritmije ili neke ozbiljnjije probleme.
Filmovi mogu da nam kontrolišu misli 

Magnetnom rezonancom (fMRI) naučnici su pratili reakcije na Hičkokov film „Beng i mrtav si!“. Mozak kod 65 posto gledalaca je reagova potpuno isto. Dakle, putem filmske tehlogoije može da se utiče na osećanja i njihov intenzitet.
Horor filmovi mogu da dovedu do srčanog udara 

Dok gledate horor film vaše srce kuca mnogo jače i brže nego inače. Potom, dolazi do povećanja pritiska, a zatim sledi srčani udar. Kao primer navedena su dva smrtna slučaja tokom gledanja filma „Pasija“, koji na dramatičan način prikazuje poslednje sate Isusovog mučnog života.

|zena.blic.rs|

Podeljeno