Fitoterapija: 4 lekovita recepta od majčine dušice

Podelite:

Majčina dušica normalizuje rad srca, jača nerve, popravlja raspoloženje i pomaže kod nesanice. Pogledajte za šta se još može koristiti ova lekovita biljka.

majcina dusica

Majčina dušica je višegodišnja, grmasta biljka sačinjena od sitnih jajastih listova i okruglih, ružičastih cvetića. U narodu poznata i kao babja dušica, vrisak, divlji bosiljak, tamjanika, materinka i bukovica, ova lekovita biljka cveta od juna do avgusta. Najčešće raste na sunčanim, suvim mestima, po obodima šuma, livadama, pored puteva…
Lekoviti sastojci nalaze se u listu i cvetu, pa ih zato treba pažljivo brati. Listovi i cvetnestabljike majčine dušice sadrže eterična ulja, među kojima su timol i karvakrol i flavonoide koji opuštaju mišiće.

Osim za poboljšanje zdravlja, majčina dušica se koristi u kulinarstvu, kao začin. Sitno iseckani listovi dodaju se salatama, picama, jajima, specijalitetima sa roštilja…

ZA ŠTA SE KORISTI?

Eterično ulje majčine dušice pozitivno deluje na kardiovaskularni sistem jer normalizuje srčani rad, jača nerve, popravlja raspoloženje, pomaže kod nesanice…
Čajevi od ove biljke blagotvorno utiču na organe za varenje, a koriste se za lečenje disajnih puteva jer podstiču izbacivanje sluzi.
Osim za poboljšanje zdravlja, majčina dušica se koristi u kulinarstvu, kao začin. Sitno iseckani listovi dodaju se salatama, picama, jajima, specijalitetima sa roštilja, supama, marinadama, umacima i sosovima. Koristi se i za pripremanje školjki i divljači.

LEKOVITI RECEPTI
1. Protiv reume
U litar rakije, najbolje komovice ili lozovače, dodajte 80 g cvetova majčine dušice. Ostavite da odstoji 20 dana, procedite i koristite za masiranje bolnih mesta na telu.
2. Čaj za miran san
Majčina dušica sadrži lako isparljive lekovite sastojke i zato je treba kuvati u poklopljenoj posudi. Čaj skuvan u otvorenoj posudi i s nedovoljnom količinom biljke takođe nema lekovita svojstva.
Dakle, da biste napravili dobar čaj, uzmite kašiku majčine dušice, prelijte je s dva decilitra ključale vode, poklopite i posle pola sata ocedite. Zasladite medom i pijte tri do četiri šolje čaja dnevno.
3. Za zdrave sinuse
Jednu kašiku majčine dušice prelijte vrućom vodom i inhalirajte se dva puta dnevno.
4. Losion za kosu
U litar hladne vode stavite po 20 g ruzmarina, žalfije i majčine dušice. Mešavinu bilja ostavite da stoji tri sata u hladnoj vodi, pa je zatim zagrejte do temperature od 80 stepeni, procedite kroz čistu gazu i sipajte u hermetički zatvorenu posudu. Ovaj losion koristite jednom dnevno za blagu masažu korena kose. Spoj ove tri biljke uništava mikrobe koji napadaju kožu glave, izazivajući perutanje.

Izvor: zena.blic.rs

Podeljeno