„Fokin grip“ sledeća opasnost?

Podelite:

IZVOR: B92, BBC

Posle “ptičjeg” i “svinjskog” gripa, virus H3N8 koji prenose foke mogao bi da bude sledeća pretnja ljudima, upozoravaju američki naučnici.

FOKA

Naučnici su soj H3N8 otkrili tokom prošlogodišnjeg ispitivanja uginuća 162 mlade foke na obalama Nju Hempšira i Masačusetsa, kada je kod svih pet uzetih uzoraka tkiva ustanovljeno da je smrt izazvala infekcija gripa.

Stručnjaci kažu da otkriveni virus ima potencijal da prelazi i na druge sisare, možda čak i na ljude.

Kako se navodi u publikaciji Američkog društva za mikrobiologiju “mBio” ovaj soj virusa gripa sličan je virusu koji kruži u populaciji ptica u Severnoj Americi još od 2002. godine.

Međutim, za razliku od njega, novi soj se prilagodio razmnožavanju u organizmu sisara, a otkrivene su i mutacije koje olakšavaju njegovo prenošenje i izazivaju snažnije simptome tokom bolesti.

Ovaj virus je sposoban i da “napada” protein koji sadrže ljudska pluća, navode stručnjaci.

“Postoji zabrinutost da smo otkrili virus čiji su prenosnik sisari, a kome ljudi još nisu bili izloženi. Ovakvu kombinaciju još nismo videli“, rekla je doktorka En Moskona iz Vejl Kornel medicinskog koledža u Njuojrku, koja je bila šef istraživačkog tima.

Naučnici dodaju da je dodatan razlog za zabrinutost mogućnost da su ptice zarazile foke mutiranim virusom, što znači da je opasnost od epidemije mnogo veća.

 

Podeljeno