Ginekolog savetuje: 5 korisnih saveta za zdravu vaginu

Podelite:

Današnje kozmetičko tržište preplavljeno je preparatima, u raznim oblicima, za intimnu negu. Skoro da nema ženskog časopisa u kojem se neki od njih ne preporučuje, a koliko je njihova upotreba zaista zdrava o tome se retko govori.  Danas odgovore daje dr Mima Fazlagić, ginekolog.

Foto-ilustracija: Foter/TipsTimes

Foto-ilustracija: Foter/TipsTimes

Kao što je šlučaj sa bilo kojim organom u našem telu i naša intimna regija ima svoj prirodni balans (vaginalna flora) koju konstantno narušavamo upotrebom raznih hemikalija koje nam se nude. Kao posledica disbalansa javlja se peckanje, svrab, pojačan sekret, a sredina postaje podložnija raznim infekcijama.

Logo-prezentacija-8

Evo nekoliko saveta kojih bi trebalo da se pridžavate i koji će vam pomoći da održite dobro vaginalno zdravlje.

Čista voda: – Voda je najbolja za održavanje intimne higijene, a sva ostala kozmetička sredstva su dodatak, i svako bira ono mu odgovara – kaže ginekolog i preporučuje korišćenje sapuna čija pH vrednost odgovara pH vrednosti kože.

Ovo je važno jer korišćenjem raznih gelova i neadekvatnih sapuna prilikom održavanja intimnog zdravlja možete da narušite prirodan balans vagine jer svaki od njih negativno utiče na njen pH. Kisela pH vrednost, koju ti preparati uništavaju, čuva našu vaginu od  infekcija i gljivičnih oboljenja.

Bitno je i da peškir koji koristimo nakon kupanja bude čist jer zbog vlage i toplote bakterije i gljivice na njima se brzo razmnožavaju.

Podeljeno