Glaukom može biti kontrolisan

Podelite:

Oko 67 miliona ljudi u svetu boluje od glaukoma, od kojih čak 45 miliona osoba oslepi na oba oka, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije. Više od polovine obolelih i nije svesno da ima ovu podmuklu očnu bolest, koja je posle katarakte i najčešći uzrok slepila, istakla je u razgovoru za „Blic” doktorka Mirjana Marinković, oftalmolog.

glaukom Nisu retki slučajevi da je glaukom prepoznat tek u uznapredovalom stadijumu kada je vid već oštećen, a tada su nastale promene nepopravljive. Marinković savetuje obavezan godišnji pregled kod oftalmologa, kako bi, u slučaju glaukoma, moglo da se odreaguje na vreme i uz što manje oštećenje očnog živca. 

Šta je glaukom 

Poznat i po nadimku „zmija – kradljivac vida”, zato što se gubitak vida dešava postepeno i neprimetno, glaukom je oblik optičke neuropatije, odnosno skup bolesti optičkog živca koja dovodi do gubitka i oštećenja ćelija mrežnjačkih ganglija. Podeljen je na tri vrste. O primarnom glaukomu govorimo onda kada je ova bolest posledica povećanog očnog pritiska, a pri tom ne postoji nikakvo drugo oboljenje. Sekundarni glaukom takođe karakteriše povišen očni pritisak, ali on nastaje kao posledica neke druge očne bolesti, povrede, šećerne bolesti, upale oka, tumora itd. Kongenitalni, ili urođeni glaukom možemo da primetimo kod bebe, ukoliko ima veliku rožnjaču. On nastaje jer se tkivo iz očne komore nije povuklo, pa očna vodica ne može da otiče, što izaziva rast očnog pritiska. 

Simptomi 

Glavobolja, pritisak u oku, peckanje, već su plodno tlo za glaukom. Takođe, zamor pri čitanju i često menjanje naočara sa plus dioptrijom, znak su da treba konsultovati lekara. Glaukom može i da zbuni lekare opšte prakse, jer ponekad ima simptome slične stomačnoj tegobi, mučninu, povraćanje, te bol u stomaku koji se manifestuju oko ponoći. Ali siguran znak da je reč o glaukomu su tamne senke na srednjoj periferiji vidnog polja koje vremenom postaju jače i veće, i spajaju se u velika polja u vidu polumeseca. Pošto se jednom oboleli očni živac ne može nikada regenerisati, veoma je važno da se ova bolest rano otkrije. 

Terapija 

Glaukom ne može da se izleči, ali zato može da se kontroliše. Izuzetno je važno da se ova bolest rano dijagnostikuje, zato što su u takvom slučaju velike šanse da se vid sačuva. Lečenje glaukoma može biti medikamentozno (kapi za oči) i hirurška intervencija. Svrha lečenja kapima je da se normalizuje povišen očni pritisak i da se na taj način spreči razvoj oštećenja oka, mada je osnovna bolest i dalje prisutna. Hirurška intervencija se radi kako bi očna vodica mogla da otiče iz oka. Jednom uvedena terapija glaukoma je doživotna. Ako ste nemarni i ne lečite glaukom, to može dovesti do trajnog oštećenja optičkog živca, a rezultat će biti gubitak vidnog polja, koje kasnije može da preraste u slepilo. 

Prevencija 

Prevencija protiv glaukoma ne postoji. Međutim, rizične grupe treba da budu posebno oprezne. Lekari preporučuju redovne oftalmološke kontrole, i to dva puta godišnje za rizične kategorije, a jednom u toku godine za one koji ne spadaju u rizičnu grupu. 

Faktori rizika i rizične grupe 

Osobe koje u porodici imaju dijagnostikovan glaukom spadaju u rizičnu kategoriju. Takođe, ukoliko postoje glaukomatozne promene na jednom oku, verovatno je da će ova bolest preći i na drugo oko. Najugroženije su osobe preko 40 godina starosti, kao i one sa slabijim vidom (sa dioptrijom većom od četiri, bilo da je reč o plus ili minus dioptriji), te sa tankom rožnjačom. Veliki faktor rizika za razvoj glaukoma je povišen očni pritisak, odnosno pritisak iznad 22 milimetra žive. S druge strane, neke osobe mogu razviti oštećenje živaca i pri vrlo niskom očnom pritisku, a dešava se i da osoba ima povišen očni pritisak godinama, a da pri tom ne dođe do oštećenja.

Izvor: zena.blic.rs

Podeljeno