Glavobolja tenzionog tipa. Evo rešenja.

Podelite:

Glavobolja tenzionog tipa je dosta česta forma glavobolje. Podjednako zahvata oba pola. Obično se ispoljava kao bol glave bez početnih simptoma ili aure. Pacijenti se žale na bol koji je obostrano lokalizovan ( osecaj pritiska i stezanja u vratu i glavi ),  stalnog intenziteta, nepulsirajuceg karaktera, nije praćen mučninom, umerene težine i koji se ne pogoršava u toku fizičke aktivnosti.

freeimages.com

freeimages.com

Najčešći uzročnizi glavobolje tenzionog tipa u opštoj populaciji su:

  1. morfološki poremećaji vratnog dela kičmenog stuba,
  2. svakodnevni stres,
  3. nefiziološki položaj tela,
  4. oromandibularni poremećaji
  5. anksioznost i depresija
  6. kao i mnogi drugi faktori.

Pacijenti se  javljaju u strahu ili panici, žale se na loš kvalitet zivota, loše raspoloženje i konstantnu napetost. Čest problem predstavlja i dostupnost različitih informacija na internetu ( pristup patološkim stanjima koje pacijent može povezati sa svojim simptomima ), koji bude sumlju i dodatno negativno utiču na pacijenta.

Odlazak lekaru i pregled je najadekvatnije rešenje. Nakon pregleda i dopunske dijagnostike lekar se odlučuje o načinu lecenja. Terapija se sastoji od nefarmakološke, popravljanje položaja tela, obloga, različitih programa vežbi za vratni deo kičme, relaksacioni program, izbegavanje alkohola, pušenja, kafe itd.  Kao i farmakološke terapije propisane od strane nadležnog lekara.

Želite da postavite pitanje Dr Aleksandra Vojinović? Uradite to sada.

U prilogu se nalaze vežbe za vratni deo kicmenog stupa koji preporučujem osobama koje su veći deo dana u nefiziološkom položaju tela. Pre započinjanja posavetujte se sa svojim lekarom ili fizijatrom.

About the Author

Dr Aleksandra Vojinović
Završila Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu 2013 godine titula doktor medicine.
Podeljeno