Gljivice kao naši stalni neprijatelji

Podelite:

Šta je to što dovodi do pojave gljivica na koži mnogi se pitaju. Gljivice se pojavljuju na mnogim mestima kao što su ledja, na temenu glave, po rukama, izmedju prstiju na nogama. Šta je zapravo to gljivica?

seboreicni_dermatitis2Gljivice su samostalna grupa organizama čiji pripadnici nemaju hlorofil,  zbog čega i žive kao saprofiti ili paraziti biljaka, životinja ili ljudi.

Broj osoba obolelih od gljivica , posebno gljivice stopala, iz dana u dan sve više i više raste, čak i u zemljama sa razvijenom opštom i zdrastvenom kulturom.

juni07001 Potrebno je da znate da razlikujete gljivicnu  infekciju od infekcije koja pored kože zahvata i nokat. Gljivične infekcije se javljaju kod osoba sa slabim imunitetom, takve osobe se i teže rešavaju gljivica. Kod sprečavanje gljivica, najvažnija je higijena. Pod higijenom se ne podrazumeva samo stalna kupanja, tuširanja, pranje ruku, već i briga o tome šta tokom dana sve dirate i pipkate, sa kog predmeta možete i dobiti bakterije koje možete uneti u svoj organizam. Ukoliko te bakterije prouzrokuju na vašoj koži razne gljivice i neugodnosti, neophodno je odmah se javiti lekaru i sprečiti širenje na ostali zdravi deo kože.

731930199519dcf6b12dd1779950193_origGljivice se leče  lokalnim antimikoticima (antifunglanim lekovima) u obliku šampona i pene za tuširanje. Kako bi sprečili nastanak tih gljivica radije izbegavajte sintetičku odeću, kupanje u javnim bazenima te izbjegavajte prekomerno znojenje, jer je znoj najpogodnija sredina za njihovo razvijanje.

Autor: Ivana Šćekić

 

Podeljeno