Gomilanje kilograma ugrožava srce

freeimages.com
Podelite:

Konstantno gomilanje kilograma i brze takozvane jo-jo dijete veća su opasnost po organizam od konstantne prekomerne težine. Promene kojima se telo na taj način izlaže izazivaju brojne bolesti, od hipertenzije do prerane smrti.

– Organizam se vremenom navikne na određeni broj kilograma, pa makar on bio i prevelik, dok su varijacije u težini za njega stres – kaže Milka Raičević, nutricionista.

Savetujte se sa doktorom online – eKlinika.rs

Prema njenim rečima debljanje iz godine u godinu menja tonus organizma, umonožavaju se masne ćelije i čitavo telo pati.

Brze, odnosno jo-jo dijete najčešći su krivci za povećanja kilograma. Njima se najpre organizam iscrpljuje, smrša se do određenog nivoa i kilogrami se posle nekog vremena vraćaju. Reč je o veoma štetnom načinu ishrane tokom kojeg se forsira jednolični jelovnik, a neke od posledica su preveliki unos proteina koji oštećuje bubrege, dok neograničene količine vlakana štete želucu.

Savetujte se sa doktorom online – eKlinika.rs

Stalna prekomerna težina, posebno kod osoba sa naslednim faktorom, može da izazove komplikacije sa zdravljem, poput povišenog holesterola i visokog nivoa triglicerida u krvi. Metabolički sindrom kao grupa karakteristika koje zajedno povećavaju rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 i bolesti srca, a među kojima gojaznost zauzima značajno mesto, ne mimoilazi ni stalno ni periodično punije osobe. Reč je samo o vremenskom intenzitetu. Zato su zdrava i redovna ishrana, treniranje i uzimanje dovoljnih količina tečnosti jedini načini da sačuvate svoje zdravlje.

Izvor: Zena Blic

Podeljeno