Gorušica – bolest savremenog doba

Podelite:

Kakve su posledice zanemarivanja problema?

– Ukoliko se ne shvati ozbiljno a traje dugo, može doći do ozbiljnog oštećenja jednjaka, poznatog kao Baretov jednjak. Sluznica poprima karakteristike sluzokože želuca. U suštini je to prekancerozno stanje, koje ako izmakne kontroli, može da ima krajnje ozbiljne posledice. Zato je važno da bude pod nadzorom specijaliste, da bi se na vreme sprečio nastanak karcinoma kardije, koji predstavlja prelaz između jednjaka i želuca. Osobe sa gorušicom o ovome ne razmišljaju, već često uzimaju antacide i tako otklanjaju simptome. Ipak, antacidi ne otklanjaju problem, već samo neutrališu kiselinu. Na primer, oni su za trudnice lek izbora, jer se ne apsorbuju iz digestivnog trakta i nemaju negativan uticaj na plod, ali je i za ovaj vid terapije neophodna konsultacija sa ginekologom.

Kako se sprovodi terapija?

– Za uklanjanje simptoma pomoću antacida potrebno je dve nedelje. Međutim, pravilno lečenje podrazumeva primenu blokatora protonske pumpe, koji sprečavaju lučenje hlorovodonične kiseline. To su najmoćniji antisekretorski lekovi i uzimaju se od 20 do 40 mg ujutru ili uveče. Naravno, ne na svoju ruku već u dogovoru sa lekarom. Mogu da se koriste i prokinetici, to su lekovi koji ubrzavaju pražnjenje želuca poput tablete „dom perdon“. Ali ni to nije apsolutno efikasno, pa je najbolje, ukoliko se antacidima za kratko vreme ne reši gorušica, savet potražiti kod lekara.

KADA JE NEOPHODAN ENDOSKOPSKI PREGLED?
U nekim situacijama je endoskopski pregled jednjaka i želuca zbog gorušice neophodan, a odluka se donosi na osnovu zdravstvenog stanja i godina pacijenta. Preporučuje se ako se:

* žgaravica javi prvi put posle 45. godine kod muškaraca i posle 50. kod žena.

* kod pojave ozbiljnijih simptoma kao što su anemija, otežano gutanje, krv u stolici, crne stolice, gubitka kilaže.

* gorušica ne smiruje duže od dve godine, kao i kod pacijenata koji ne reaguju na propisanu terapiju ili je dijagnoza nejasna.

Čitaj Dalje >>

Podeljeno