Grip ubica stigao u Srbiju! Evo kako da ga prepoznate

freeimages.com
Podelite:

Simptomi takozvanog virusa „Hong Kong“ su visoke temperature, bolovi u kostima, kijavica, kašalj i sekret

Virus A-H3N2, takozvani “Hong Kong”, stigao je u Srbiju, saznaje Telegraf.rs!

Podsetimo, simptomi ovog virusa su visoke temperature, bolovi u kostima, kijavica, kašalj i sekret.

Ovo je najdominantniji virus gripa u Evropi, a kako su lekari najavljivali, on se u Srbiji očekivao oko Nove godine. Virus “Hong Kong” je bio aktuelan i u toku prošle sezone gripa u Srbiji, kao i prethodne svake godine.

Ukoliko želite da se zaštitite i sprečite va virus napadne vaš sistem, neophodno je da preduzmete sledeće mere:

VAKCINE

Za decu mlađu od šest godina, starije od 65, trudnice, dijabetičare, pušače, zdravstvene radnike i osobe već oslabljenog imuniteta, vakcinacija bi trebalo da predstavlja prioritet. Iako će vakcinisani ljudi moći da obole od gripa, kod njih se neće zaviti komplikacija bolesti, zbog kojih bi u protivnom završili u bolnici.

JAČANJE IMUNITETA

Pre svega, voda bi trebalo da se unosi u što većim količinama, a dobrodošle su i druge tečnosti kao što je čaj, mleko, jogurt i supa, jer je organizmu neophodno da bude hidriran. Isto tako, u odbrani organizma od virusa je ključno i sveže voće i povrće, a posebno vitamin C iz limuna i drugog citrusnog voća, ali i banana, jabuka i brusnica. Med i pčelinji proizvodi, poput matičnog mleča i propolisa, vekovima se u našem narodu koriste kao prevencija protiv prehlode, a sada je i nauka dokazala da je to tačno.

PAZITE KUDA IDETE I ŠTA DODIRUJETE

Grip šire zaražene osobe iskašljavanjem i iskijavanjem i vazduhom dospeva ili direktno do vas ili se zadržava po kvakama, gelenderima, tastaturi i drugim zajedničkim predmetima. Zato, izbegavajte mesta na kojima boravi mnogo ljudi.

PERITE RUKE

Dovoljno je da nakon dodira zaraženog predmeta ruke prinesete licu i zarazite se gripom. Zato ih perite što češće i brišite aseptičnim vlažnim maramicama, a preporučuje se i redovno tuširanje, menjanje posteljine i ostale stvari koje se tiču lične higijene.

ODMOR I RELAKSACIJA

Stres i nesanica veoma pogoduju gripu jer dok se borimo sa svakodnevnim obavezama i mislima, imunitet nam je oslabljen. Virusi se na izmučen organizam lepe kao muve i nije im potrebno mnogo da vas otera u krevet.

(Telegraf.rs)

Podeljeno