Grožđe je eliksir zdravlja

Freeimages.com
Podelite:

Ukoliko želite istinski ukusno grožđe, treba kupovati samo zrele grozdove, jer jednom ubrani grozdovi više ne sazrevaju.

Freeimages.com

Freeimages.com

Poželjno je da zrnevlje grozda bude zelenkastožute boje. Grožđe se pere neposredno pre jela, a da bi se očuvalo sveže, drži se u plastičnoj kutiji u frižideru. Crno grožđe treba da bude što tamnije, gotovo crno, a kada se grozd protrese, zrna ne smeju da ispadaju.

Kožica crnog grožđa veoma je vredna jer obiluje fenolnim materijama koje mu daju boju i ukus, a ljudima zdravlje. Sadrži i antioksidanse koji uništavaju štetne supstance, kao i slobodne radikale koji mogu da izazovu tumor. Čuvaju i prohodnost arterija, smanjujući tako rizik za bolesti srca. Smanjuju i zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol. Dokazano je da pozitivno utiče na mentalne i druge funkcije mozga, smanjujući rizik od moždanog udara.

 

eklinika.rs / ALO!


 

PITAJ DOKTORA ONLINE:

PITAJ DOKTORA ONLINE: www.eklinika.rs

PITAJ DOKTORA ONLINE: www.eklinika.rs

 

Podeljeno