Gurmanski izazovi i gorušica

Podelite:

gorusica

Gastronomska uživanja danas cine nezaobilazan deo svake proslave. Hrana i pice u izobilju, uživanje u specijalitetima domace kuhinje izazovi su koji su pred nama tokom nekoliko sledecih meseci. Medutim, u stvarnosti može se desiti da Vam uživanje u jelu posle sat vremena presedne, narocito ako ste smelo krenuli u avanturu degustiranja svega što je izneto na stolu.

Bolan osecaj žarenja u grudima može da zameni ocekivani osecaj prijatnosti i pokvari svu lepotu trenutka.

Šta je to gorušica?

Gotovo da nema coveka koji u toku života nije imao iskustvo sa pojavom gorušice.

Gorušica ili osecaj pecenja u grudima javlja se zbog vracanja (refluksa) želudacne kiseline, a stanje koje nastaje zbog ponovljenih epizoda gorušice naziva se bolest gastroezofagealnog refluksa ili skraceno GERB. Ta bolest je obicno posledica slabosti mišica, donjeg ezofagealnog sfinktera (DES). DES okružuje u obliku prstena donji deo jednjaka. Kod gutanja DES se otvara, omogucavajuci prolaz hrane u želudac. Inace, DES mora biti zatvoren kako se kiselina iz želuca ne bi vracala u jednjak, a ako se to desi javlja se osecaj pecenja.

Šta prouzrokuje pojavu gorušice?

Mnogi uzroci izazivaju opuštanje DES-a: pojedini lekovi, odredena hrana, emocionalni stres, pušenje, brzo jedenje, neodgovarajuce žvakanje ili ležanje nakon jela. Cak i kad je DES cvrst, gorušica se može pojaviti kao posledica pritiska na mišic od preteranog jela, tesne odece, trudnoce ili debljine.

Kako se leci?

Gorušica se leci tzv. antacidima – lekovima koji neutrališu želudacnu kiselinu, ublažavaju bol i pecenje u grudima. Ove lekove možete nabaviti u svakoj apoteci i za njih vam nije potreban lekarski recept.

Gelusil® Lac pokazao je odlicne rezultate u terapiji gorušice. Ovaj antacid efikasno neutrališe višak želudacne kiseline i brzo otklanja bol, gorušicu i druge tegobe koje prate prekomerno lucenje želudacne kiseline. Gelusil® Lac stvara i zaštitni sloj koji štiti sluzokožu želuca i duodenuma.

Gelusil® Lac je jedan od retkih preparata na tržištu koji se može pohvaliti svojom velikom bezbednošcu. Pored toga što nema neželjenih efekata, u prilog njegove sigurnosti je i cinjenica da ga mogu koristiti i trudnice.

U skorije vreme za terapiju prekomernog lucenja želudacne kiseline i ulkusa (cira) sve više se upotrebljavaju H2 blokatori, kao što je Ranitidin u šumecim tabletama. Lekari ga rado preporucuju jer deluje vec nakon 15 minuta na smanjenje sekrecije želudacne kiseline, a pritom ne remeti sekreciju zaštitne sluzi i enzima u procesu varenja. Ubrzava zarastanje i ublažava tegobe kod peptickog ulkusa. U samomedikaciji, preporucuje se doza od 75 mg.

Prevencija je najbolji nacin borbe protiv gorušice. Uz nekoliko jednostavnih pravila možete izbeci ovaj neprijatan problem i u miru uživati u svim blagodetima odmora.

Dok jedete, opustite se. Stres povecava proizvodnju želudacne kiseline. Sedite i jedite polako. Uživajte u svakom zalogaju. Slušajte opuštajucu muziku. Ne preterujte u kolicini hrane. Pokušajte da jedete cetiri ili pet manjih obroka umesto tri velika.

Izbegavajte ljutu hranu. Verovatno niste znali da neka hrana pojacava izlucivanje želudacne kiseline: agrumi, beli luk, gazirana pica, zacinjena hrana i hrana na bazi paradajza. Neka hrana izaziva otpuštanje jedinjenja slicnih hormonima koji opuštaju DES: masna hrana, cokolada, caj, kafa i alkohol. Nemojte se ispružiti odmah nakon jela. Prvo šetnja, a onda idite na spavanje. Ako vas gorušica muci tokom noci, nemojte jesti nekoliko sati pre odlaska na spavanje.

Oslabite. Prevelika težina pojacava pritisak na želudac i može proterati kiselinu u jednjak. Zbog toga je gorušica tako cesta kod trudnica. Otpustite kajš. Tesna odeca povecava pritisak na želudac. Žvacite gume za žvakanje. One pojacavaju stvaranje pljuvacke, koja može da ublaži pecenje u jednjaku i vraca kiselinu nazad u želudac.

Ako pak odbijate da se opteretite poštovanjem svih ovih saveta, onda potražite rešenje u Apoteci. Konsultujte farmaceuta i zajedno izaberite preprat koji ce vam pomoci da pobedite gorušicu.

Izvor: zdravlje.iz.rs

Podeljeno