Heder Selers – žena koja ne vidi lica

Podelite:

Zamislite da stojite ispred ogledala i ispred sebe vidite odraz stranca. Potreban vam je trenutak da shvatite da ste vi taj stranac. Zamislite da vam se to dešava stalno poput Heder Selers. Ona ima prospagnoziju – slepilo za lice.

zena koja ne vidi lica

„Ne mogu da se setim nijednog lica. To mi jednostavno ne znači ništa. Ne mogu da procesuiram ljudska lica poput lica mačke ili psa. To nije vizuelan problem, to je problem percepcije“, izjavila je Selersova za sajt NewScience. 

Ovaj magazin se izdaje u Engleskoj gde čak 2.5 odsto populacije ima ovaj problem, ali je vrlo teško pratiti ovo stanje pošto veliki broj ljudi nije ni svestan svog problema. 

Selersova vidi svet znatno drugačije od ostalih ljudi. Ona mora da koristi druge znakove kako bi prepoznala neku osobu. 

„U pitanju je suptialn poremećaj. Mozgu je lako da ga kompenzuje pošto postoji jako veliki broj drugih stvari na osnovu kojih možete da identifikujete nekoga: boja kose, glas ili određena odeća. Međutim, ukoliko naiđete na tu osobu van konteksta na koji ste navikli, to može biti socijalno užasavajuće“, tvrdi Selersova. 

Kada je shvatila da ima ovaj poremećaj, Heder je kontaktirala neurologa Breda Dušejna sa Harvard univerziteta koji joj je dijagnostifikovao jedan od najgorih slučajeva prospagnozije koji je ikada video. 

„Postoje treninzi tokom kojih dajemo ljudima informaciju i kada shvatimo da oni prepoznaju lice iako nisu svesni toga“, izjavio je Dušejn. 

Međutim, izgleda da će prospagnozija i dalje nastaviti da predstavlja misteriju.

Izvor: B92.net

Podeljeno