Herpes: plikovi koji muče

Podelite:

Od herpesa može da oboli svaki čovek. Izazivaju ga dva tipa virusa: HSV-1 i HSV-2. Oni uzrokuju brojne promene i recidive infekcija kože i sluzokože. 

plikovi Čovek je nosilac virusa, a infekcija se prenosi direktnim kontaktom s obolelom osobom. Virus obično miruje u organizmu i ima ga skoro svaki čovek. Aktivira se kada dođe do pada odbrambenih snaga organizma, posle većih operacija, trauma, jakog stresa, oscilacija hormona, premora, intenzivnog izlaganja suncu ili veštačkim izvorima UV zraka… Ovaj virus se može naći u svim sekretima i izazvati infekcije disajnih puteva, jednjaka, unutrašnjih organa i urogenitalnog trakta. Čak 85% osoba ima u krvi antitela na virus HSV-1, a 25% na HSV-2. 

Kada napadne usta i ždrelo 

Infekcija herpesom usta i ždrela najčešća je kod dece od prve do pete godine i adolescenata. Od infekcije do pojave simptoma protekne od pet do deset dana. Infekcija može biti blaga, bez temperature, groznice, malaksalosti, bola u grlu, pojave vodenih plikova na sluznici. Posle primarne infekcije stvore se antitela prema virusu, a recidivi nastanu individualnom osetljivošću. Najčešće se herpes javlja na usnama, najavi se peckanjem i svrabom, pa se formiraju plikovi, koji ubrzo prskaju i stvaraju erozije prekrivene krastom. Ako dođe do sekundarne bakterijske infekcije, zahteva se dodatni tretman. 

Genitalni herpes 

Posebne su infekcije herpesom na genitalnoj sluznici – genitalni herpes, na grliću materice, na konjunktivi oka ili na prstima ruku. U više od 95% slučajeva prenosi se seksualnim kontaktom. Atopijski herpes 

Drugačija forma herpes infekcije može da nastane kod osoba s atopijskim dermatitisom. Karakteriše ga veći broj vezikula ili se one međusobno spajaju. Prati ih temperatura i opšte loše stanje, a u teškim slučajevima može dovesti do smrti. Dramatičan razvoj bolesti uzrokuje nedostatak imunološke odbrane kože. Leči se antivirusnom terapijom. 

Simptomi 

Isti su i kod muškaraca i kod žena. Mogu biti blagi ili jaki. Osećaj je kao kod gripa, oteknu i limfni čvorovi u preponama. Oseća se svrab ili pečenje pre nego što se pojave mali, bolni plikovi na polnim organima ili usnama. Plikovi u proseku traju 10 dana i nestaju, ali virus ostaje u telu. Kako se leči 

– Za sada ne postoji nijedan zaista delotvoran način lečenja kojim se otklanja herpes, ali bolest se može savladati, a seks se mora izbegavati u toku „buktanja“ bolesti. Terapiju treba početu u prvih 48 sati od momenta nastanka svraba, peckanja i formiranja plikova, odnosno u periodu najintenzivnijeg razvoja virusa. Postoji niz lekova koji zaustavljaju razvoj dalje replikacije virusa. Postoje posebni protokoli za tretman herpes virusnih infekcija koje su se povratile. Lokalna terapija osim aciklovira i interferona podrazumeva i primenu OTC preparata s koloidnim srebrom, „flunazal“ gela, kao i antibiotika za lokalnu i opštu primenu kod sekundarno inficiranih herpesa – kaže dr Svetlana Minić, dermatovenerolog iz ordinacije „Bojić“. Kako sprečiti infekciju 

Teško je govoriti o prevenciji jer se virus širi na okolinu s inficirane osobe i kada ona nema vidljive znake bolesti. Izbegavanje direktnog kontakta smanjuje rizik od nastanka bolesti. Savetuje se dobra dezinfekcija ruku, pribora i predmeta koji dolaze u kontakt sa sekretima sluznice obolelih, kao i preparati s dokazanim virusicidnim dejstvom. 

Infekcija herpesom usta i ždrela najčešća je kod dece od prve do pete godine i adolescenata. Od infekcije do pojave simptoma protekne pet do deset dana.

Izvor: B92.net

Podeljeno