HIT: Automehaničar smislio spravu za lakši porođaj (VIDEO)

Podelite:

Horhe Odon je prototip sprave napravio u svojoj kuhinji pomoću staklenog bokala, ćekrine lutke i plastične kese sa platnenom ručkom. Jedna američka kompanija medicinske tehnologije odmah je ponudila licencu za proizvodnju.

Horhe Odon, 59-godišnji automehaničar iz Argentine smislio je spravu koja bi mogla da obeleži istoriju medicine. Navlačenje plastične kese preko glave bebe kako bi joj se spasao život može delovati kontraindikativno, ali to je upravo ono što Odon predlaže svojim izumom.

Naime, sprava “Odon” pomaže pri bezbednom izvlačenju beba zaglavljenim u porodjajnom kanalu. Sve što akušer treba da učini je da kesu navuče na glavu bebe, zatim da je naduva i povuče ručku na njoj kako bi novorođenče izašlo.

Odon kaže da je došao na ovu ideju dok je na Jutjubu gledao snimak o tome kako izvaditi pampur iz flaše.

device_04_big

 

Prema pisanju “Njujork tajmsa”, ginekolozi i akušeri imaju samo reči hvale za Odonovu spravu.

– Ovo je veoma uzbdljivo. Već godinama nije bilo gotovo nikakvog napretka u tom domenu – kazao je dr Mario Merialdi, glavni koordinator za unapređenje perinatalnog zdravlja pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Horhe Odon je prototip sprave napravio u svojoj kuhinji pomoću staklenog bokala, ćekrine lutke i plastične kese sa platnenom ručkom.

Svoj izum predstavio je SZO-u, gde je izazvao veliko interesovanje. Jedna američka kompanija medicinske tehnologije odmah je ponudila licencu za proizvodnju. Lekari smatraju da bi Odonov izum mogao da spase mnoge bebe u zemljama u razvoju, pa čak i da smanji broj carskih rezova svuda u svetu.

U svetu bude oko 137 miliona rođenja godišnje, od kojih 10 odsto sa teškim komplikacijama.Više od pet miliona beba i blizu 260.000 žena umre na porođaju.

device_05_big

 

Prestanak kontrakcija i zaglavljivanje bebe u porođajnom kanalu najčešći su uzrok ovih komplikacija. U razvijenim zemljama, lekari obično hitno prebacuju porodilju na operacioni sto, ali u siromašnim zemljama “plan B” ne postoji.

Zaglavljene bebe akušeri danas izvlače pomoću forsepsa ili vakuum ekstraktora, ali kod ovih metoda uvek postoji rizik od povrede novorođenčeta.

Odonova “kesa” je testirana prilikom porađanja trideset Argentinki. Tridesetogodišnja Lusijana Valje bila je oduševljena: njena beba je težila devet kilograma na rođenju i kesa joj je “zaista pomogla”.

Predviđena su dalja testiranja u Kini, Indiji i Južnoj Africi.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eN6aVNOTPGs

Izvor: Eklinika.rs / Telegraf.rs / Tanjug

Podeljeno