Homeopatija

Podelite:

Rec homeopatija izvedena je iz grckih reci homoios i pathos, pa zapravo znaci ,,slicnost bolesti“ . Terapija se zasniva na principu da se ,,slicno leci slicnim“ . Homeopati veruju da ako neka materija uzeta u velikoj dozi moze da izazove simptome bolesti, onda moze iste simptome i da leci ako se uzme u veoma maloj dozi. Takvo lecenje se moze primeniti bez ikakve stete po pacijenta.

Shvatanje da se ,,slicno leci slicnim“ vladalo je hiljadama godina, ali se hemeopatija kao 75sistem lecenja razvila relativno nedavno, zahvaljujuci radu nemackog lekara hemicara i lingviste Samuela Hanamena ( 1755-1843).

Haneman je razvio homeopatiju kao sistem koji podrazumeva prirodan oblik lecenja, baveci se citavom licnoscu, a ne samo simptomima njene bolesti. ,,Dokazao“ je ili proverio oko stotinu preparat, od kojih su skoro svi i danas u redovnoj upotrebi, a jos mnogo lekova otkriveno je posle njegovog vremena. Homeopatski preparati dobijaju se iz mnogih izvora, (biljke, minerali pa cak i otrovi), ali se doziraju u tako malim kolicinama da neagresivni i bezopasni. Puno ime hemeopatskog preparata navodi se na latinskom, kao ime biljke ili drugog izvora iz kojeg se dobija na primer Arsenicum album. Homeopati, medjutim, vecinom upotrebljavaju skracene oblike, prvu rec latinskog naziva Arsenicum- ili skraceni oblik obe reci – Ars. alb.

homeopatija-zdravljeHomeopati veruju da ljudi po pravilu mogu da izlece sami sebe, pod uslovom da se pravilno hrane i brinu o sebi. Zato homeopata simptome bolesti smatra za znak da se telo bori protiv bolesti pa ce vam prepisati lek koji bi u vecim dozama izazvao slicne simptome. Svrha homeopatskog lecenja je da podstakne vase samoizlecenje. Prakticar, dakle, obicno traga za lekom koji vam odgovara kao citavoj licnosti, a ne za lekom koji se odnosi samo na vase simptome. U principu se prilikom jedne posete propisuje samo jedan lek. Obicno su potrebni kraci naknadni dolasci, cesto u razmacima od 3 – 4 nedelje. Uputno je poci iskusnom prakticaru ako bolujete od neke dugotrajne bolesti, ako vas bolest brine ili ste bezuspesno isprobali vise raznih lekova – sve te okolnosti zahtevaju posetu zvanicnom lekaru. Pri lecenju dece ili starijih osoba dobro je da se prethodno posavetujete sa srucnjakom.

 

Podeljeno