Hormoni podmuklo kradu kosti

Podelite:

Primarijus dr Milena Đurić, internista u Institutu „Banjica“ o osteoporozi kao tihoj epidemiji, koja je najčešća kod žena koje su ušle u menopauzu. U 80 odsto slučajeva postoji nasledna sklonost ka propadanju kostiju. 

KOSTI

 

Pola miliona žena u Srbiji boluje od osteoporoze. To je tipično ženska bolest, jer pogađa svaku treću ženu i tek svakog sedmog muškarca posle pedesete godine. Za nastanak osteoporoze, kao po pravilu, krivi su ženski hormoni. Nagli pad estrogena u menopauzi povlači gubitak koštane mase, koja je još od rođenja manja nego kod muškarca. Sve to žene čini podložnijim za nastanak osteoporoze. 

I pored ovih faktora, čak 80 odsto ove bolesti određeno je nasleđem. To znači da će i kćerka, vrlo verovatno, doživeti istu sudbinu, ako je majka imala osteoporozu, kaže u intervjuu za „Novosti“ primarijus dr Milena Đurić, specijalista interne medicine, i član konzilijuma za osteoporozu na Odeljenju internističko-pedijatrijske i opšte delatnosti u Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“. 

Koji još faktori čine podlogu za nastanak osteoporoze? 

– Pre svega nedovoljno formirana koštana masa tokom rasta i razvoja. Skelet se razvija do dvadesete godine, i ako u tom periodu ne uzimate dovoljno kalcijuma i vitamina D, i ako nemate dovoljno fizičke aktivnosti, nećete dostići maksimalni nivo koštane mase. 

Da li neke bolesti tokom života smanjuju kapacitet koštane mase? 

– Da, i to su bolesti u kojima se koriste lekovi, pre svega kortikosteroidi, koji loše utiču na koštanu masu. A, oni se najviše koriste kod astme i reumatidnog artritisa. Takođe, i antiepileptici koje koriste pacijenti sa epilepsijom veoma loše utiču na koštanu masu. 

Da li niska koštana masa uvek podrazumeva osteoporozu? 

– Ne, jer iza denzitometrijskog nalaza koji pokazuje nisku koštanu masu, može da se krije čitav niz metaboličkih bolesti kostiju. Denzitometrija je samo početak dijagnostike. 

Da li neki simptomi mogu da ukažu na gubitak koštane mase? 

– Ne, osteoporoza je asimptomatska bolest. Zato se o osteoporozi govori kao o tihoj epidemiji. Prvi simptom najčešće je prelom kosti, a tada je bolest već odmakla. Tipični prelomi kod osteoporoze su prelomi kuka, pršljena i podlaktice. 

Osim denzitometrije, koje se još dijagnostičke metode koriste u otkrivanju bolesti? 

– Denzitometrija kičme i kuka je zlatni standard u dijagnostici. Osim toga, radi se i rendgen, zatim se uzimaju anamnestički podaci i rade laboratorijske analize, pre svega kalcijumski status u krvi i u urinu, koji pokazuje da li je u pitanju osteoporoza, ili se radi o drugom metaboličkom poremećaju.

Izvor: B92.net

Podeljeno