I OTROV I LEK: Nikotin je dobar za mozak?

Podelite:

Svi naučnici na svetu slažu se da je nikotin opasan narkotik, ali jedan od njih tvrdi da konzumiranje cigareta zapravo pospešuje rad moždanih vijuga.

 

dim

 

Da li vam je nekad palo na pamet da su cigarete dobre za zdravlje? Jednom britanskom naučniku jeste! I to, ni manje ni više, direktoru naučnog sektora jedne od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju i distribuciju cigareta, po imenu Dejvid O’Ril.

– Pušenje pomaže ljudima da im um radi brze i efikasnije. S cigaretom među zubima mozak bolje obrađuje informacije, iznalazi nove ideje i opušta se – ispričao je Ril za “Sunday Times” magazin, a nakon ove izjave napadnut je sa svih strana.

pusaci

 

Nažalost, svi drugi naučnici koji se bave uticajem nikotina na ljudsko zdravlje ne mogu da se slože s ovom kontroverznom trvdnjom, pre svega jer njima nije cilj da prodaju što više cigareta, već da izleče što više ljudi čiji život je ozbiljno ugrožen pušenjem.

– Da, donekle je tačno da nepušačima jedan dim cigarete može trenutno da poveća koncentraciju i koordinaciju pokreta. Međutim, u pitanju je opasan narkotik, od kojeg čovek vrlo brzo postaje zavistan  a pritom je veoma štetan za disajne organe i sveopšte zdravlje. Cigarete su toliko strašna droga, da pušači neretko moraju da zapale samo da bi uopšte mogli da misle i normalno funkcionišu – prokomentarisao je tvrdnju svog kolege profesor epidemiologije Džon Briton sa Univerziteta u Notingemu.

Izvor: (Telegraf.rs / Daily Mail)

Podeljeno