I stopala plaču – ovo su znaci da nešto nije u redu sa vašim zdravljem

Foto-ilustracija: Foter.com / VancityAllie
Podelite:

Obratite pažnju na svoja stopala i sve što u njima osećate. To mogu da budu znaci koji ukazuju na ozbiljnije zdravstvene probleme.

Foto-ilustracija: Foter.com / VancityAllie

Foto-ilustracija: Foter.com / VancityAllie

Nedostatak dlačica na nožnim prstima

Iako se većina žena veseli manjku dlačica na nožnim prstima, ono može ukazivati na probleme u cirkulaciji.

„Iznenadni nestanak malja znak je da vaša stopala ne dobijaju dovoljno krvi kako bi održali rast dlaka. Postoji mogućnost da srce ne pumpa dovoljno krvi do vaših stopala, pa bi bilo dobro posetiti doktora“, kaže dr Karolin Mekalun, američki ortoped.

Grčevi u stopalima

Grč u stopalima uobičajen je problem koji može biti znak nervnih problema, ali mnogo češće je pokazatelj dehidracije, ili loše ishrane. Svakog dana, a posebno ako vežbate, pijte dovoljno tečnosti, a dobro bi bilo da povećate unos hrane bogate kalijumom, magnezijumom i kalcijumom.

„Trenutno olakšanje osetićete uz toplu kupku za stopala. Bilo bi dobro da dok su vam stopala u vodi nožne prste ispruže u smeru nosa“, savetuje američki ortoped.

Ranica koja neće da zaraste

Ranice na stopalimam koje ne zarastaju su prilično jasan znak dijabetesa. Visoke vrednosti šećera u krvi koje su bez kontrole duže vreme mogu dovesti do nervnih oštećenja, zbog čega dijabetičari mogu da se poseku, ili povrede, a da ne osete ikakav bol.

„Ranica koja neće da zaraste može da bude znak i raka kože. Melanom se može pojaviti bilo gde na telu, čak i između nožnih prstiju. Zato uvek kod dermatologa na pregledu obavezno tražite da vam pogleda i stopala“, kaže dr Mekalun.

Stopala su vam uvek hladna

Hipotireoza je najčešći uzročnik hladnih stopala koje je nemoguće ugrejati. Ako imate više od četrdeset godina, moguće je da imate lenju štitnu žlezdu. Ova bolest može izazvati i gubitak kose, vrtoglavice, naglo gojenje, ali i depresiju. Jednostavne analize krvi mogu ukazati treba li vam terapija, piše „Zadovoljna.hr“.

Povećanje nožnog prsta

Nagli rast nožnog palca koji je crven, nadražen i otekao, zahteva hitnu medicinsku pomoć. Tipični uzroci ovih manifestacija su giht, infekcije, artritis, ali može biti ili neka fizička ozleda.

Utrnuli prsti ili delovi stopala

Utrnuće oba stopala najčešće je znak dijabetesa, hroničnog alkoholizma ili nuspojava hemoterapije. Ali, ako utrnuće osećate samo u jednom stopalu, moguće je da je uzrok ukliješteni nerv u stopalu, članku ili leđima, koji pak može biti izazvan nošenjem neodgovarajuće obuće.

Nezgodni čukalj

Koštana izraslina na zglobu kod početka nožnog palca nije posledica nošenja visokih štikli. Naprotiv, reč je o genetskom deformitetu stopala koje se može pogoršati nošenjem neodgovarajuće obuće. Jedini način da neugodni čukljevi isprave je operacija.

Bol u peti

Plantarni fasitis ili sindrom prenaprezanja najčešći je uzrok snažnog bola u peti. Obično se pojavljuje kada ustajete iz kreveta, ili se dižete sa stolice. Može da se pogorša nošenjem preuske ili neodgovarajuće obuće, ali i zanemarivanjem laganih vežbi za istezanje mišića.

Perutanje i svrab stopala

Osećate li svrab, a koža vam se ljušti, verovatno imate gljivičnu infekciju. Ona može da se izleči odgovarajućom antifungicidnom kremom i održavanjem redovne higijene stopala. Uzrok neugodnog svraba mogue da budu i kožna oboljenja poput psorijaze, što se može odrediti pregledom kod dermatologa.

Žuti nokti

Promena boje nokta na nožnim prstima ponekad je znak starenja, a ako je popraćena i listanjem nokta, i(li) lakom lomljivošću upućuje na pojavu gljivične infekcije koja se leči odgovarajućom kremom. Žutilo se pojavljuje i kod žena koje mesecima neprekidno lakiraju nokte.

Obratite se SERTIFIKOVANIM LEKARA na www.eklinika.rs servisu.

 

eKlinika.rs / 24sata

Podeljeno