Još od malih nogu nas uče da je doručak glavni obrok. Zbog ubrzanog životnog ritma, to često zaboravljamo.
Prema rečima nutricioniste Milke Raičević, rutina preskakanja doručka ne samo da je nezdrava, već može da ima prilične posledice po zdravlje, ali i po telesnu težinu.
– Iako ne osećate glad odmah, kako vreme odmiče koncentracija počinje da opada, javljaju se glavobolje, nesvestica, pa u nekim slučajevima i nagon za povraćanjem. Energija drastično opada, a vaš organizam u žudnji za njom počinje da slabi. Metabolizam umesto da se ubrza naglo usporava, što dovodi do zaustavljanja procesa gubljenja kalorija i dovodi do povećanja telesne težine – objašnjava Milka Raičević.
Prema njenim rečima, upravo preskakanje doručka predstavlja pravi bumerang za krvne sudove, pritisak i metabolizam, a šećer u krvi će konstantno biti nestabilan. Prvi obrok je idealan ako sadrži kombinaciju proteina, vlakana i povrća.
NAJBOLJE KOMBINACIJE ZA DORUČAK
OVSENA KAŠA
Uveče pomešajte tri kašike ovsenih pahuljica sa kefirom, dodajte par zrna suvog grožđa i brusnice, a ujutru ćete imati spreman obrok. Ili prokuvajte mleko (možete zagrejati ovseno, kokosovo ili bademovo) i prelijte ga preko ovsenih pahulja. Poklopite i ostavite da odstoji par minuta.
Ovas je bogat vitaminom E, poboljšava koncentraciju, štiti krvne sudove i snižava holesterol. Takođe, ovsene pahuljice predstavljaju sjajan izvor lipida, masti koje se nalaze u biljnim i životinjskim jedinjenjima.