Ima leka za zatvor: Saveti za bolji rad creva

Podelite:

Ishrana bogata vlaknastim materijama i pojačana fizička aktivnost u kombinaciji s vežbama za trbušne mišiće najbolji su lek za zatvor, savetuje dr Vladislava Bulat, gastroenterolog.

zatvorHronična opstipacija ili, narodski rečeno, zatvor predstavlja jednu od najčešćih zdravstvenih tegoba savremenog čoveka jer se smatra da se svaka druga odrasla osoba barem jednom u životu suočila sa ovim problemom. A on se javlja kao posledica niza funkcionalnih i morfoloških poremećaja, ali i nekih socijalnih faktora, objašnjava dr Vladislava Bulat, specijalista gastroenterologije iz Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog centra Srbije. Zatvor, kaže doktorka, polako poprima epidemijske razmere jer tome doprinose brz tempo života, nepravilna ishrana i svakodnevna izloženost stresnim situacijama.

Pazite šta jedete
– Na pojavu opstipacije utiču brojni faktori, od urođenih, preko neuroloških, endokrinoloških i metaboličkih, do psiholoških i socijalnih. Veoma važno mesto među njima zauzimaju način ishrane, a pre svega konzumiranje brze hrane koja ne sadrži dovoljno balansnih materija, i nemogućnost da se creva isprazne u pravo vreme, kada to organizam zahteva. Zato se nagon potiskuje, a stolica odlaže, što dovodi do zatvora – ukazuje dr Bulat.
Ona ističe da i urođene anomalije, dugo ležanje u krevetu i razne bolesti, poput karcinoma, polipa, iritabilnog kolona, idiopatskog megakolona, divertikulusa, psihičkih poremećaja, neuroloških oboljenja, povreda kičme, dijabetesa i hipotireoze mogu biti uzročnici zatvora. Osim toga, ovaj zdravstveni problem uzrokuju i lekovi, analgetici, sedativi, opijati, spazmolitici, antikonvulzivni i antihipertenzivni medikamenti.

 

zatvor 2Kriva je i WC-šolja
U literaturi se, navodi naša sagovornica, može naći i još jedno zanimljivo objašnjenje zašto je opstipacija danas toliko raširena. Tome je, tvrde stručnjaci, doprinelo uvođenje tzv. engleskog toaleta i početka obavljanja defekacije u sedećem položaju.
– Ovo objašnjenje ima svoje uporište i u anatomiji ljudskog tela jer je čučanje prirodan položaj za defekaciju. U tom položaju se ispravlja prva nazovikrivina, spoj rektuma, završnog dela debelog creva i sigmoidnog kolona, dok u sedećem položaju to nije moguće, što automatski otežava pražnjenje.
Od opstipacije češće pate žene, a kod njih neretko zatvor nastaje paralelno sa urinarnim infekcijama. I trudnice spadaju u kategoriju koja je pod povećanim rizikom od nastanka opstipacije. Kod dece ona može biti uzrok enureze, odnosno noćnog mokrenja i vezikoureteralnog refluksa, a kod starijih, kod kojih je i najčešća, javlja se kao posledica fekalne impakcije. Kod njih često usled zatvora dolazi do inkontinencije i prolapsa rektuma, pa čak i do ulceracija debelog creva.

Dnevno pijte tri litra vode
– Promena ishrane, odnosno uvođenje hrane bogate vlaknastim materijama, pojačanazatvor 3ktivnost i promena intraabdominalnog pritiska vežbama za trbušne mišiće, prvi su potezi ka lečenju zatvora – savetuje doktorka Bulat.
Ona dodaje da je uz to neophodno prazniti creva u određeno vreme, i to isto svakog dana. Za to je najbolje jutro, kako tokom dana ne biste morali da suzbijate nagon za pražnjenjem.
– Tek ako ni posle tri do šest meseci pridržavanja ovakvog režima ne dođe do poboljšanja, treba posegnuti za pomoćnim lekovitima sredstvima. Nikako ne treba koristiti nadražajne lekove i čajeve, kao što je sena, niti preparate natrijum-pikosulfata i slično, već prirodne lekove. Najbolji su oni na biljnoj bazi, tipa kore krušine, biljne mešavine bez sene koje se u apotekama prodaju u kesicama – kaže doktorka i dodaje da i upotreba probiotika može da bude od koristi.
Kod upornijih opstipacija ona savetuje i osmotske laksante koji se prodaju u vidu praha u kesicama i piju razmućeni u čaši vode. Ali pre svega potrebno je povećati unos vode, do tri litra na dan.
Naša sagovornica posebno upozorava da svaka iznenadna pojava opstipacije, a pogotovu ako je praćena pojavom krvi i sluzi u stolici ili tamnijom, crno prebojenom stolicom, predstavlja alarm za obavezno i hitno javljanje lekaru.

Izvor: zena blic

Podeljeno