IMATE CRVENILO NA GLAVIĆU PENISA? Evo šta sve može da vam bude!

Foto: Image courtesy of papaija2008 at FreeDigitalPhotos.net
Podelite:

Poslednja stvar koju bi bilo koji muškarac poželeo jeste da kad otkopča pantalone shvati da njegovog „vršnjaka“ nešto muči. Posebno je strašno ako se pojavi neka promena na penisu, a još ako je prisutan i bol… Međutim, da li to baš uvek treba da predstavlja razlog za paniku?

Image courtesy of papaija2008 at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of papaija2008 at FreeDigitalPhotos.net

Crvenilo na glaviću penisa, perutanje sluzokože, iritacija, svrab, bol… Sve su ovo simptomi koje svaki muškarac ponekad oseti u području genitalija. A ako pritom penis pokazuje znake da nije u stanju da obavlja svoju funkciju, to predstavlja signal bi trebalo otići lekaru.

Srećom, uglavnom je u pitanju nešto bezazleno, ali nikad se ne zna! Međutim, ako niste u mogućnosti da zakažete pregled za odmah, ne brinite se. Iako je crvenilo ružno, a svrab može da bude nepodnošljiv, neće vam penis “otpasti”.

Ipak, ako se jave jaki bolovi, iscedak ili krvarenje, praćenipovišenom telesnom temperaturom, groznicom i drugim simptomima, neophodno je HITNO konsultovati se s lekarom.

Crvenilo penisa može da se javi kao posledica neke polno-prenosive infekcije, što se najčešće vrlo brzo sanira turom-dve antibiotika. Od ne-seksualnih opcija, važno je da znate da postojetri glavna potencijalna problema sa vašim “ponosom”. A evo i kojih:

Foto: Image courtesy of papaija2008 at FreeDigitalPhotos.net

Foto: Image courtesy of papaija2008 at FreeDigitalPhotos.net

BALANITIS

Balanitis je stručni termin za inflamaciju, odnosno upalu penisa, koji se manifestuje crvenilom, osipom, svrabom, perutanjem kože i generalno neprijatnim osećajem u predelu glavića.

Do ovog problema najčešće dolazi zbog loše higijene, posebno ukoliko muškarac ne vodi računa o tome da redovno pere predeo koji se nalazi ispod kožice penisa, pa se ispod nakuplja takozvana smegma.

Iako neretko uzrok može da bude psorijaza, osetljivost ovog područja ili alergijska reakcija, balanitis često nastaje kao posledica gljivične infekcije, do koje dolazi ili nakon upotrebe antibiotika ili seksualnog kontakta sa osobom koja ima kandidu.

Ono što sami možete da uradite je da posvetite posebnu pažnju higijeni svog penisa, nabavite blaži sapun, a praškove i omekšivače za veš zamenite onim za osetljivu kožu. No, ako se problem nastavi, lekar će vam već prepisati neku blagu antigljivičnu mast.

Foto-ilustracija: Hai-online.com

Foto-ilustracija: Hai-online.com

CRVENILO PENISA

Ovo je najčeši uzrok svih problema, a verovali ili ne, uzrok je preterana “zloupotreba” vaše alatke, bilo da je u pitanju prečesta masturbacija, ali i pregrub ili prečest seksualni odnos.

Manifestuje se tako što pojedini delovi postaju crveni i izuzetno osetljivi na dodir.

Problem se obično povlači sam od sebe, uz pravilnu negu. Od pomoći može da bude i umirujuća genitalna mast ili gel, koje možete nabaviti u apoteci. Simptomi bi trebalo da se povuku najkasnije u roku od 24 sata.

Ukoliko crvenilo na penisu ne prolazi, OBAVEZNO se konsultujte s lekarom.

SVRAB U PREPONAMA

Ovaj problem vrlo često pogađa muškarce koji se bave sportom i drugim fizičkim aktivnostima, ali redak je muškarac koji ove simptome nije osetio barem jednom u životu. Podložniji ovoj muci su momci koji se jako znoje, gojazni su ili imaju više kožnih nabora gde se koža trlja o kožu.

Crvena ispupčenja koja svrbe u predelu prepona ili na spoljašnjim genitalijama, crveni osip može da se proširi na zadnjicu i unutrašnji deo butina. Uz pojavu crvenila, javlja se i jezivi svrab, a zapravo je u pitanju gljivična infekcija nazvana “tinea cruris”.

Obično nećete morati da tražite stručnu pomoć za svrab na preponama, osim ako je crveni osip jak ili se širi. U velikoj većini slučajeva tegoba se zaleči mazalicama koje se nabavljaju bez lekarskog recepta. Uz pravilno lečenje, postotak izlečenja je veoma visok, iako se oko 20 odsto osoba razvija hronični svrab. Ako ste takav slučaj, potražite lekarsku pomoć, da vam prepišu jače lekove.

U toku lečenja nositi komotnu odeću i paziti da zahvaćeni predeo bude suv. Da sprečite pogoršanje ili ponavljanje pojave osipa, svakodnevno menjajte rublje i perite ga u vreloj vodi. Možete upotrebljavati bebi puder kako biste sprečili stvaranje vlage. Pri tuširanju koristite antibakterijske sapune, dobro se isperite kako bi sprečili nakupljanje eventualnih nadražujućih ostataka sapuna.

Ako niste sigurni šta je od ovih simptoma vaš kokretan problem PITAJTE DOKTORA!

(eKlinika / Telegraf.rs)

Podeljeno