IMATE PROBLEM SA CIRKULACIJOM, PROŠIRENIM VENAMA? EVO KAKO DA NA NAJSIGURNIJI NAČIN PROVERITE STANJE VAŠIH KRVNIH SUDOVA, BEZ ZRAČENJA!

Ordinacija Hrst Dr Popovic
Podelite:

Često osećate umor, iscrpljenost, glavobolja, šum u ušima, problem sa vidom, vrtoglavicu? Bol pri hodu, hladnoća šaka i stopala i noćni grčevi vam remete svakodnevnu rutinu. Pored toga, javlja vam se problem sa raspoloženjem i pamćenjem? Sve ovo mogu biti simptomi loše cirkulacije!

Ordinacija Hrast Dr Popović

Ordinacija Hrast Dr Popović

Stručnjaci upozoravaju da bolesti krvnih sudova najčešće ne daju nikakve simpotome, a kada se simptomi jave već postoje ozbiljne promene te su preventivni pregledi kolor doplerom i B-flow-om od izuzetnog značaja naročito za pacijente sa rizičnim faktorima.

Dijagnostika je prva i najbitnija u utvrđivanju ovog problema. Jer, ako se simptomi tretiraju već u ranoj fazi, veća je verovatnoća da će se ublažiti, da se proces zaustavi ili da se razreši hirurškim putem ili nekom od interventnih metoda.

Tim povodom, kontaktirali smo Dr Predraga Popovića spec. radiologije iz ordinacije HRAST DR POPOVIĆ, da nas uputi u to koja je najbolja metoda u dijagnostici lošeg protoka krvi kroz krvne sudove.

  • Prvi korak u dijagnostici bi bio kolor dopler, dopunjen sa sofisticiranom metodom ultrazvučnog pregleda B-flow-om. Izuzetno precizna metoda ultrazvučnog pregleda B-flow, dostupna je u našoj ordinaciji već tri godine. To je metoda kojom se prikazuje protok krvi u realnom vremenu, ali bez kontrasta i zračenja! Otkriva i najmanji trag protoka, ponekad čak i kada je doplerom i skenerom dijagnostikovano potpuno zapušenje krvnog suda. Najbolji rezultati se dobijaju ukoliko se pri pregledu uz B-flow koristi i kolor dopler. Primenjuje se u pregledu stanja krvnih sudova vrata, nogu, ruku, bubrežnih arterija, za procenu protoka u jetri, slezini i ostalim organima.

Da li je ova metoda štetna po zdravlje pacijenta?

  • Ne, apsolutno nije štetna. Nema kontrasta ni zračenja kao kod drugih metoda. Potpuno je neinvazivna, jedini kontakt koji pacijent ima je kontakt sa sondom. To naglašavam, jer ima pacijenata koji izbegavaju pregled, zbog straha od igala i moguće alergije na kontrastno sredstvo.

Kome se preporučuje pregled B-flow metodom?

  • Preporučuje se prvenstveno osobama koje spadaju u tzv. riziko-grupu: osobe koje imaju povišen nivo holesterola i triglicerida u krvi, povišen pritisak, osobama sa dijabetesom i dugogodišnjim pušačima. Zatim, osobama koje boluju od ateroskleroze, neuroloških oboljenja, ili su imale moždani ili srčani udar. Neizostavna je metoda u pripremi pacijenata za operaciju vena, kao i u postoperativnom toku. Pored svih navedenih, preporučuje se svim osobama koje osećaju i primećuju neke od navedenih simptoma- glavobolja, vrtoglavica, nestabilnost pri hodu, problemi sa vidom, bol pri hodu, promena boje kože, povrede.

Koliko često treba ići na ovakve preglede?

  • Sve je individualno. Ukoliko nema nikakvih tegoba, ili su promene u krvnim sudovima minimalne, lekar će vas posavetovati da bar jednom godišnje, preventivno uradite kolor dopler i B-flow vrata, ruku ili nogu. Ukoliko se primete promene koje zahtevaju hiruršku intervenciju, verovatno je da će se kontrolni pregledi obavljati češće.
  • Cirkulaciju možete poboljšati tako što ćete regulisati faktore rizika a to znači regulisati krvni pritisak, šećer, masnoće, prestanak pušenja i uvođenje fizičke aktivnosti, pre svega šetnja na svežem vazduhu pospešuje bolji protok krvi a samim tim i dotok kiseonika.

U ordinaciji HRAST DR POPOVIĆ na aparatu visoke klase Logiq S7 Expert kolor dopler i Bflow rade specijalisti radiologije koji su prošli akreditovanu školu doplera na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, koja im omogućava potpunu sinergiju sa kolegama vaskularnim hirurzima.

 

Dr  Predrag Popović
Ordinacija za ultrazvučnu dijagnostiku HRAST DR POPOVIĆ
Stojana Protića 57, kod Hrama Svetog Save, Beograd
Sajt: www.ultrazvucnipregledi.com
FB: www.facebook.com/ordinacijahrast/

Podeljeno