Ispijanjem kafe dobija se bitka protiv raka debelog creva!

Freeimages.com
Podelite:

Svakodnevno ispijanje kafe znatno smanjuje mogućnost vraćanja raka debelog creva i povećava mogućnost za ozdravljenje, stoji u istraživanju čiji su rezultati objavljeni u utorak.

Freeimages.com

Freeimages.com

Svi pacijenti u ovom kliničkom istraživanju podvrgnuti su hirurškom zahvatu i hemoterapiji zbog raka debelog creva u trećem stadijumu. To znači da su kancerogene stanice zahvatile i limfne čvorove blizu tumora.

Za bolesnike je činjenica da su pili najmanje četiri šoljice kafe svaki dan (oko 460 miligrama kofeina) imala najveći učinak, smanjujući za 42 odsto opasnost od vraćanja raka i za 33 odsto smrt od bilo kojeg drugog uzroka, u odnosu na učesnike koji nisu pili kafu, ističu istraživači.

U ovom istraživanju je učestvovalo hiljadu učesnika.

Njihovo istraživanje objavljeno je u američkom medicinskom časopisu „Journal of Clinical Oncology“. Od dve do tri šoljice kafe dnevno imale su skroman zaštitni učinak. Učinak je gotovo nikakav s jednom šoljicom ili manje, ističu ti naučnici iz Instituta za rak Dana-Farber u Bostonu.

Istraživanje se odnosilo na gotovo hiljadu učesnika koji su odgovorili na upitnik o svojim prehrambenim navikama na početku istraživanja, tokom hemoterapije i ponovo godinu dana kasnije.

Ako zelite da se na najbrzi moguci nacin savetujete sa lekarima to mozete uraditi na sajtu www.eklinika.rs

eKlinika.rs / ALO!

Podeljeno