„Ispiranje mozga“ štiti od Parkinsonove i Alchajmerove bolesti

Podelite:

Organsko ispiranje mozga efikasno štiti od Parkinsonove i Alćajmerove bolesti,  tvrde naučnici.

Pod „ispiranjem mozga“ obično se misli na razne metode psiholoških manipulacija. Međutim, ako se to čini na ispravan način, pranje moždanih ćelija može da prija organizmu.

Obezbedite dovoljno sna i mozak će vam biti zahvalan
 
bolest

Telo funkcioniše poput složenih fabrika,  u različitim „reaktorima“ stalno izmenjuje materije koje kruže našim organizmom, pri čemu nastaju čitave mase otpadnih supstanci. Za njihovo uklanjanje odgovaran je limfni sistem.

Ali, to čišćenje ne obuhvata i mozak, iako je tom organu „servis“ i te kako potreban. Mozak je najveći organ u ljudskom telu, u kojem se stalno odvija razmena materija i koji stvara mnogo „otpada“.

Ipak, kako navodi grupa međunarodnih naučnika sa Univerziteta „Ročester medial centar“ u SAD, on se čisti sam. Rezultati njihovog istraživanja pokazali su da mozgu u svrhu čišćenja na raspolaganju stoji limfni sistem.

U njemu glavnu ulogu imaju glija ćelije, koje stvaraju dovoljno jak pritisak pomoću kojeg se čisti moždana tečnost i ujedno uklanjaju štetne materije.

Slaba strana je jedino u tome što se ovaj proces odvija relativno sporo.

Naučnici tvrde da celokupno čišćenje ili pranje mozga traje oko osam sati, a potrebno je da se ono obavlja svakog dana. Najpovoljnije vreme za ovaj proces je noć, odnosno, period sna.

Zašto? Tokom spavanja mozak se umiruje, povećava se razmak između nervnih ćelija, pa tečnost u nervima može da bez problema teče što pospešuje uklanjanje „otpadnih materijala“, navodi „Dojče vele“.

Kada kratko spavamo, ovaj sistem čišćenja ne može svou funkciju da obavi do kraja.  I to šteti mozgu i može da dovede do posledica kao što su Parkinsonova ili Alchajmerova bolest.

Zato, upozoravaju naučnici, svako ko želi da svakodnevno obavlja higijenu mozga na pravi način,  mora da na vreme ode u krevet i da spava dovoljno dugo.

Izvor: Zena Blic/Zdravlje.net

Podeljeno