Iz Prirode za vaše zdravlje

Podelite:

medicina-narodna

Sok zdravlja:

po receptu Genadija Petroviča Malahova

 

  • 4 jabuke
  • 3 šargarepe
  • 2 cvekle
  • 1 pomorandža
  • 1 manja kriška celera
  • pola kašičice djumbira u prahu

Priprema: Bar jednom nedeljno u sokovniku pripremite sebi ovaj „sok zdravlja“.

Mešavina za dobro jutro:

Po kilogram očišćene cvekle, šargarepe, celera, jabuka i limuna ( sa dobro opranom korom ) sameljite što sitnije. Prelijte kilogramom meda, dobro izmešajte i stavite u staklene tegle. Uzimajte svako jutro po kašičicu-dve ovog preparata, koji će vam dati energiju i pojačati imunitet i krvnu sliku.

Energetska bomba:

Napravite napitak od:

  • 2 šargarepe
  • 2 šake sojinih ili ovsenih pahuljica
  • koren celera
  • pola cvekle
  • 100 gr peršuna
  • 100 gr spanaća
  • 100 gr kupusa
  • 100 gr djumbira

Dodajte sok od jednog limuna i malo meda.

Sok od jabuka za jačanje imuniteta:

Kilogram jabuka isecite na kockice i prelijte litrom vrele vode.Ostavite da odstoji 1h, procedite i dodajte sok od 2 limuna i 2 velike kašike meda. Napitak pijte tokom dana.

Vino od ruzmarina protiv umora:

Ukoliko se ujutru budite umorniji nego što ste bili kada ste legli, preko dana ste tromi i pospani, imate nizak pritisak i najčešće ste neraspoloženi, probajte lekovita svojstva vina od ruzmarina.
Šaku listića ruzmarina umešajte u litar kvalitetnog vina ( najbolje domaćeg ). Mešavinu ostavite u staklenoj flaši 7 dana, ali svakodnevno 2-3 puta dobro promućkajte! Osmog dana procedite vino i pijte svakog dana po jednu rakijsku čašicu pre doručka i pre ručka. Posle tridesetak dana trebalo bi da primetite poboljšanje.

Čaj od djumbira

Caj od djumbira dobar je za detoksikaciju organizma, ali i za prevenciju prehlade i jačanje imuniteta.
Kafenu kašičicu suvog korena ili 2 kašičice svežeg djumbira, prelijte šoljom ključale vode, sačekajte da se malo prohladi i pijuckajte.

Za čišćenje creva:

Prelijte 2 velike kašike lana ( celo seme ) sa 250 ml mlake vode, malo promešajte i ostavite da odstoji 1h. Procedite i pijte ujutru pre jela.

Sirup od pomorandže protiv suvog kašlja:

Pomorandžu prvo dobro operite, pa zajedno sa korom isecite na sitne komade. Stavite je u odgovarajuću posudu, dodajte 2 kašike šećera i prelijte sa 1dl vode. Kuvajte dok se ne zgusne ( oko pola sata ). Uzimajte po jednu kašiku sirupa svaki put kada dobijete napad suvog kaslja.

Da „presečete“ prehladu:

Iscedite jedan limun i u sok dodajte veliku kašiku meda. Dobro promešajte da dobijete gust sirup. Uzimajte kašičicom dok ne pojedete celu količinu.

Da „presečete“ temperaturu:

Popijte 1,5 l vode u roku od sat vremena! Uz to možete da kombinujete i parenje nogu vrelom vodom u lavoru, u koju ste dodali par kapi nekog eteričnog ulja.

Protiv gorušice:

Potrebno 400 gr sirove šargarepe. Dobro opranu šargarepu istrljajte četkicom, isecite na komade i iscedite u sokovniku. Sok neutrališe želudačnu kiselinu i uspostavlja normalnu funkciju želuca. Pijte u malim gutljajima.

Prva pomoć kad vas dere ljutina:

Kad osetite gorušicu pojedite:

  • nekoliko badema
  • 10-ak zrna sirovog pirinča
  • uzmite kašičicu sode bikarbone

Oslobodite se bakterija:

Ovo pomaže naročito protiv ešerihije koli!

Potrebno:

  • 250 gr peršuna
  • 259 gr limuna sa korom
  • 200 gr meda
  • 2dl maslinovog ulja

Priprema:
Koren peršuna i limun oprati i samleti, pa dodati med i maslinovo ulje. Zatim sipati u teglu i svakog dana pre doručka i večere uzimati po jednu kašiku smeše. Kada potrošite celu količinu, tražite laboratorijsku analizu urinokulture. Ako je bakterija i dalje prisutna, ponovite tretman.

Kod infekcije mokraćne bešike:

U čašu mleka umešajte 2 kašike cimeta u prahu i kašičicu meda, i popijte. Ova mesavina uništava bakterije u mokraćnoj bešici.

Čaj za izbacivanje viška tečnosti:

Potrebno:

  • 3 kašike korena selena
  • 1/2 litra vode

Priprema:
Isitnjen koren držite 4 sata u hladnoj vodi i potom kuvajte 5 min. Kada se ohladi, procedite i popijte tokom dana pre jela.

Bundeva kao lek:

Kod zapaljenja bubrega ili bešike, savetuje se svakodnevni obrok od dinstane, neslane bundeve sa malo paradajza i seckanog crnog luka, začinjen kašikom pavlake.

Limun i pomorandža pročišćavaju bubrege

Kiselina iz limuna ili pomorandže služi kao prevencija nastanka kamena u bubregu. Svakog jutra popijte čašu mlake vode u koju ste iscedili 1 plod.

Za prevenciju proširenih vena:

  • Jedite hranu bogatu dijetetnim vlaknima kako biste sprečili konstipaciju.
  • Jedite dosta voća, pre svega bobičasto voće.
  • Jedite dosta povrća.
  • Izbegavajte prekomerno konzumiranje mesa. Umesto mesa jedite ribu.
  • Izbegavajte zasićene masti što je više moguće ( hranu životinjskog porekla, sireve, hidrogenizovana biljna ulja ).
  • Izbegavajte šećer, brzu hranu, so i alkohol.
  • Pušenje slabi cirkulaciju, zato, ako ste pušač, oslobodite se ove loše navike.
  • Ako je potrebno, smršajte.
  • Šetajte, plivajte, vozite bicikl – sve ove vežbe prijaju nogama.
  • Držite noge u podignutom položaju 20-30 min ( naslonite ih na zid npr. ili lezite na pod i podignite ih na krevet).
  • Izbegavajte da nosite uske pantalone, kaiševe itd. jer to ometa protok krvi.
  • Konsultujte se sa lekarom da li je potrebno da nosite specijalne čarape.
  • Izbegavajte da sedite sa prekrštenim nogama.
  • Izbegavajte nošenje velikog tereta.

Domaci lekovi za proširene vene:

U ishranu ubacite voce i povrce, ribu, a smanjite masti i ugljene hidrate.

  • Jedite kupine i trešnje – one preventivno deluju na pojavu proširenih vena i ublažavaju simptome od već postojećih prosirenih vena.
  • Djumbir, beli luk i ananas blagotvorno deluju na vene.
  • Nakon kupanja, namažite ricinusom mesta na nogama na kojima se nalaze proširene vene i masirajte noge od stopala naviše.

Narodni lekovi za proširene vene:

  • Držite 30 min, 2 puta dnevno, oblogu od jabukovog sirćeta rastvorenog u čaši vode.
  • Jabukovim sirćetom istrljajte kožu ujutro i uveče. Poboljšanje se vidi nakon mesec dana.
  • Napravite melem od 2 šolje iseckanih listova, cvetova i grančica nevena u istoj količini rastopljenog svinjskog sala. Ostavite masu da odstoji 24 sata, ponovo zagrejte i procedite. Namažite pred spavanje varikožne vene i ostavite melem preko noći.
  • Natapajte izmrvljene listove i cvetove ljubičice ili nevena u vreloj vodi. Obloge potopljene u ovu tečnost držite na proširenim venama. Pojedite nekoliko svežih latica nevena svakog dana. Veruje se da ovaj tretman smanjuje proširenost vena i neguje ih.
  • Napravite obloge od listova kupusa ili iseckanog crnog luka, ili mešavine ( u razmeri pola-pola ) jetre bakalara i meda, i držite ih na varikoznim venama preko noći. Smatra se da ove obloge pomažu u zacelivanju rana nastalih usled proširenih vena.
  • Obloge od kamilice, kamfora, kore belog hrasta blagotvorno deluju na probleme sa proširenim venama.
  • U jesen uberite 10 većih plodova divljeg kestena, što sitnije ih sameljite i stavite u manju teglu. Nakon toga divlji kesten prelijte sa 2 dl alkohola ( najbolje sa komovicom ) i ostavite na suncu 7 nedelja. Posle tog perioda dobijenu smesu procedite, sipajte u manju flašicu i svakodnevno blago utrljajte na obolela mesta.
  • 12 – 15 zrelih plodova divljeg kestena ( sveže ubranih ) sitno izrendajte zajedno sa korom, stavite u teglu i prelijte konjakom. Ostavite da odstoji 6-8 nedelja. Nekoliko kapi dodajte u vodu i pijte za cirkulaciju, proširene vene, hemoroide,…
  • Da biste se rešili varikoznih vena, stavite 6 kapi limunovog ulja u 1,5 solju ulja pšeničnih klica i po 2 kapi čempresovog i klekinog ulja. Koristite ovu mešavinu svakog dana masirajući noge od stopala do prepona i vodeći računa da pokrete izvodite u smeru ka srcu.
  • Protiv popucalih kapilara pomešajte 2-3 kapi limunovog ulja s jojobinim, avokadovim ili bademovim uljem i masirajte ugroženo područje.
  • Za podmladjivanje vena i kapilara u kupku dodajte 8 kapi limunovog ulja. Takodje možete dodati 4 kapi čempresovog ulja pomešanog sa supenom kašikom meda. Potopite noge u kupku 15 min, a kada izadjete, pažljivo utapkajte višak vode – nemojte trljati peškirom!

Kupka za umorne noge:

U lavor sa vodom iscedite limun, dodajte nekoliko kapi ulja od lavande i kašiku pavlake. Potopite noge najmanje 15 min. Posle brisanja utrljajte u kožu sok od svežeg limuna.

Kupka protiv crvenila nogu:

U lavor sa toplom vodom potopite 100 gr listića nane. Sačekajte 10-ak min da voda bude mlaka, potopite noge i držite najmanje 15-ak min.

Celer i med za oporavak organizma:

Celer i med pomoći će organizmu da se brže oporavi. Narendajte koren celera i pomešajte ga sa dve kašike meda. Uzimajte nekoliko puta dnevno po kašičicu.

Zdrava salata:

Narendajte iste količine celera i jabuke, začinite limunom ili jabukovim sirćetom i pospite peršunom.

Protiv holesterola:

Celer i limun snižavaju holesterol:

Potrebno:

  • 3 limuna
  • 500 gr svežih listova i stabljika celera
  • litar vode

Priprema:
Vodu prokuvajte i ostavite da se ohladi. Limun dobro operite i isecite na komade zajedno sa korom. Celer grubo naseckajte. Limun i celer sameljite ( najbolje u blenderu ). Kašu prelijte prokuvanom vodom i dobro izmešajte. Poklopite i ostavite da odstoji preko noći, a ujutru procedite i sipajte u staklenu flašu. Pijte ujutro i uveče po 50 ml napitka pre jela.

Jabukovo sirće i holesterol:

Pomešajte 3 kašičice meda i isto toliko jabukovog sirćeta, dodajte vodu i pijte svakog jutra pre dorucka.

Biljna mesavina protiv holesterola:

Pomešajte po 10 gr suve koprive, kičice, kleke (plave i crvene ), nane i jagorčevine. Kašiku mešavine prelijte sa 150 ml ključale vode, ostavite 20 min i pre jela pijte 3 puta dnevno.

Čaj od belog luka i limuna ( recept star 2.000 god. ):

Koristi se protiv povišenih triglicerida, holesterola i krečnih naslaga na krvnim sudovima, kao i za dug vek.

Priprema:
300 gr belog luka i 1 kg limuna zajedno sa korom, sitno sameljite. Nakon toga stavite 1,5 l vode da proključa, a onda smanjite vatru i dodajte samleveni beli luk i limun, pa poklopite. Na laganoj vatri prokuvajte 14-15 min ( nikako duze ). Zatim sklonite sa vatre i ostavite da se prohladi. Ovo je gotov lek koji treba da čuvate u poklopljenoj tegli. Uzimajte ga na prazan stomak svakoga jutra i to 0,5 dl tokom 25 dana. Posle toga obavezno napravite pauzu od 10 dana, a onda ponovite postupak do poboljšanja zdravstvenog stanja. Nakon toga prestanite sa terapijom.
Napomena:
Strogo se pridržavajte dnevne doze i pauze od 10 dana izmedju 2 kure. Nakon izlečenja lek uzimajte samo ako dodje do pogoršanja zdravstvenog stanja. Zdrave osobe koje se odluče da lek uzimaju radi poboljšanja opšteg stanja organizma, neka primenjuju samo 1-2 kure godišnje, i to 2 puta po 25 dana u razmaku od 6 meseci.

Protiv opekotina:

Belance jajeta – će ohladiti opekotine od sunca i ublaziti bol i napetost. Razbijte jaje, pa odvojite belance od žumanceta. Nanesite belance na izgorelu kožu i ostavite da se potpuno osuši. Nemojte ga ispirati, već ga ostavite da deluje preko noći.
Ovo je i prva pomoć u slučaju svih ostalih vrsta opekotina, bilo kog stepena!

Krompir – leči sve opekotine, pa i one od sunca. Izrendajte sirov krompir i stavite kao oblog na bolna mesta na koži. Čim se oblog ugreje, izrendajte nov krompir. Menjajte oblog nekoliko puta.

Kantarion – Oko 150 gr suvih cvetova kantariona prelijte sa 2 dl maslinovog ulja, ulijte u staklenu flašu ili teglu i dobro zatvorite. Posle 10-ak dana procedite kroz gazu i koristite za opekotine.

Šargarepa i kupus – narodna medicina preporučuje da na opekotinu stavite izrendanu šargarepu ili da napravite oblog od listova svežeg kupusa.

Oblog od meda – na čistu krpu obilno namažite pčelinji med i napravite oblog za opečena mesta. Oblog menjajte svaka 3 sata.

Čuvarkuća – sok koji iscedite iz listova ove biljke odličan je za lečenje opekotina nastalih usled prekomernog sunčanja.

Za srce:

Protiv aritmije:

Izmešajte po pola čaše soka od šljive i banane sa čašom limunovog soka. Pijte sok 3 puta dnevno pre jela tokom 3-4 nedelje.

Peršunovo vino kod oboljenja srca i angine pektoris:

Potrebno:

  • 12 grančica peršuna
  • 1l belog vina
  • 2 kašike jabukovog sirćeta
  • 30 gr meda od ruzmarina

Priprema:
Grančice peršuna stavite u belo vino i dodajte 2 kašike jabukovog sirćeta, pa kuvajte 10 min na laganoj vatri. Procedite, dodajte med i ponovo stavite da se lagano kuva jos 5 min. Kada se malo ohladi, sipajte u flaše. Uzimajte 3 puta po kašičicu pre jela.

Protiv visokog pritiska:

Supa od heljde:
Cela zrna heljde pre kuvanja potopite u vodu da nabubre. Skuvajte i začinite po ukusu. Kao dodatak supi možete dodati peršun, celer, mirodjiju.

Jabukovo sirce:
Slično receptu za snizavanje holesterola, i za povišen pritisak možete piti jabukovo sirće razblaženo vodom. Redovno uzimajte 2 kašike jabukovog sirćeta razmućenog u 2 dl vode.

Beli luk i maslinovo ulje:
Čen belog luka isecite na komadiće i isitnite u avanu, pa dodajte kašičicu maslinovog ulja. Tucite smešu u avanu dok ne postane homogena. Dodajte vodu i pijte 2-3 puta dnevno po gutljaj. Ne preterujte, jer možete naglo da oborite pritisak i da vam se zavrti u glavi!

Protiv niskog pritiska:

Sok od cvekle:
Pijte šolju soka od sirove cvekle 2 puta dnevno.

Čaj od zanovetka:
Potrebno:

  • kašičica cveta zanovetka
  • litar vode

Priprema:
Cvetove potopite u hladnu vodu i ostavite preko noći, a ujutro zagrevajte na tihoj vatri u poklopljenom sudu. Kad provri, kuvajte 2-3 min, sklonite s vatre i ohladjeni čaj procedite. Pijte nezasladjen čaj umesto vode 3 dana, pa pauzirajte 1 dan.

Paradajz:
Prva pomoć kada vam padne pritisak može da bude svež paradajz. Iscedite ga i dobro posolite ili popijte domaći sok od paradajza, dobro začinjen.

Protiv hemoroida:

Kantarion:

Kantarion u maslinovom ulju suzbija bol i često se koristi kod problema sa hemoroidima. 4 velike kašike nerazvijenih pupoljaka stavite u tamnu staklenu flašu i ostavite 1 dan. Zatim dodajte pola litra maslinovog ulja i flašu dobro zatvorite. Ostavite je na suncu 6-8 nedelja, pa ulje nakon toga možete direktno da nanosite na spoljašnje hemoroide. Ulju od kantariona možete dodati eterično ulje kamilice i čempresa.

Čuvarkuca, limun i med:

Limun koji ste prethodno dobro oprali, ubacite u vodu s kašičicom sode bikarbone i pustite da odstoji 1 sat. Potom ga isperite i nasecite na kriške, a zatim zajedno sa 300 gr čistih listova čuvarkuće, sameljite i procedite kroz gazu. Dodajte 750 gr livadskog meda i promešajte drvenom kutlačom. Držite u frižideru. Svako jutro na prazan želudac uzmite 1 kašiku ( koristite otprilike mesec i po dana ).

Mast od maslačka:

Mast od maslačka je dobar prirodni lek protiv hemoroida, a priprema se u maju od svežih cvetova. 500 gr neslane svinjske masti zagrejte na najjače. Kada je mast vrela, ubacite 40 svežih cvetova maslačka i ostavite na šporetu samo dok „ne baci jedan ključ“. Zatim promešajte i sklonite sa ringle. Posudu poklopite i ostavite da prenoći na sobnoj temperaturi. Sutradan smešu zagrejte tek toliko da je možete procediti. Dobijenu mast sipajte u odgovarajuću posudu i blago utrljajte na obolelo mesto nekoliko puta dnevno.

Menstrualne tegobe:

Šoljom ključale vode prelijte kašičicu svugog cveta hibiskusa, ostavite 15 min dok čaj ne poprimi bordo boju, pa dodajte malo šećera. Pijte do 3 šolje dnevno. Ovaj napitak pomaže kod problema s cirkulacijom, ublažava menstrualne tegobe i reguliše krvni pritisak.

Protiv upale prostate:

Pomešajte po 30 listova breze, medvedjeg groždja i preslice, i 10 gr cveta podbela. Supenu kašiku mešavine kuvajte 5 min u 2 dl vode, poklopite i ostavite da stoji 3 sata. Procedite i pijte dok je mlako. Ponovite jos 2-3 puta u toku dana pre jela.

Protiv herpesa:

Čaj od maticnjaka:
Istraživanja pokazuju da se ova lekovita biljka iz porodice mente, bori protiv virusa herpesa. Čaj napravite tako što ćete polako kuvati dve kašičice ove osušene biljke u šolji ključale vode. Pustite da se ohladi i onda komadićem vate utapkajte u obolela mesta. Neki travari preporučuju dodavanje ulja ruže, nane ili metvice.

Protiv starenja:

Beli luk, med i limun:
Sitno sameljite 10 glavica belog luka, pa pomešajte sa 1 kg meda i sokom od 10 limunova. Sipajte u staklenu posudu, poklopite i ostavite da odstoji 8-10 dana. Nakon toga 2 puta dnevno pre obroka uzimajte po jednu kašiku. Dokazano je da ova mešavina usporava starost.

Domaće maske za lice i ruke:

Maska od šargarepe za suvu kožu:
Narendajte 1-2 šargarepe i pomešajte je sa žumancetom. Nanesite na lice i držite 20 min, potom operite lice mlakom vodom. Ovu masku možete koristiti 1-2 puta nedeljno. Vlaži i hrani kožu esencijalnim uljima.

Hranljiva maska od šargarepe:
Potrebno:

  • 2 šargarepe, oljuštene i iseckane
  • 1 kašika meda
  • 1 kašika maslinovog ili bademovog ulja
  • sok od jednog limuna

Priprema:
Na pari skuvajte šargarepu, pa je ispasirajte. Dodajte med, ulje i sok od limuna ( 1 kašičica soka za suvu kožu, 1 kašika za masnu kožu ). Nanesite masku na lice i ostavite 15 min. Operite masku mlakom vodom. Preostalu smešu možete držati u frižideru, u dobro zatvorenoj posudi, do nedelju dana.

Maska od paradajza za omekšavanje kože:
Narendajte paradajz ( zamrznuti ), ili ga izgnječite ( svež ) i pomešajte sa 1/4 šolje kukuruznog brašna. Dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja. Masku držite na licu 20 min, pa je operite mlakom vodom.

Maska od krastavca za opuštanje:
Pomešajte 1 kašiku sveže iscedjenog soka krastavca, 1 kašiku neutralne pavlake i 20 kapi ružine vodice. Dobro izmešajte sve sastojke da dobijete penastu masu. Nanesite masku na lice, držite 20 min, pa je operite mlakom vodom.
Preporučuje se nakon posebno napornog dana na poslu, pomoći će vam da se opustite i sakrijete tragove umora na koži. Maska se takodje preporučuje za zrelu kožu.

Maska od krompira protiv bora:
Skuvajte jedan krompir, ispasirajte ga i dodajte jednu kašiku mleka i jedno jaje. Sve sastojke dobro sjedinite, da dobijete glatku masu. Nanesite na lice, a za bolji efekat, pokrijte lice peškirom. Nakon 20 min operite masku mlakom vodom.

Maska od paprike za sve tipove kože:
Sameljite pola paprike, pomešajte je sa 1 kašičicom kisele pavlake i jajetom. Pažljivo nanesite na lice i vrat, držite 20 min i potom operite mlakom vodom.

Krema za ruke:

Potrebno:

  • 3 kašike narendanog voska
  • 1 kašika tečnog lanolina
  • 1/2 šolje susamovog ulja
  • 2 kašike čaja od kamilice
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • 1 kašičica meda
  • 1/8 kašičice sode bikarbone.

Priprema:
Pomešajte sve sastojke. Kuvajte na tihoj vatri, dok se vosak ne istopi i dok se svi sastojci ne sjedine. Masa ne treba da provri. Dobro izmešajte i sipajte u čistu teglicu. Ostavite da se ohladi preko noći, a ujutru opet promešajte. Koristite prema potrebi.
Preporučuje se za suvu, ispucalu kožu oko prstiju, kao i za zanoktice.

Nokti:

Za brži rast i jačanje noktiju jednom dnevno pijte šolju čaja od rastavica ili koprive.
Sokom od limuna trljajte nokte što češće, jer im to ojačava koren.

Izvor: zdravlje.iz.rs

Podeljeno