Jajnici fabrike jajnih ćelija

Podelite:

Dr Slavica Vasiljević, ginekolog, upoznaje nas sa glavnim funkcijama jajnika, promenama koje se dešavaju tokom života i najčešćim bolestima.

materica

 

Jajnici su parni ženski polni organi koji sadrže ovume, neoplođene jajne ćelije. Nalaze se na dve strane membrane materice, imaju dimenzije badema, beličaste su boje i pokriveni su epitelom koji se pri ovulaciji razara, a nakon dva–četiri dana regeneriše. 
Uloga jajnika u životu žene je dvostruka, kaže dr Slavica Vasiljević, specijalista ginekologije i akušerstva i vlasnica ginekološke ordinacije „Merida“ u Beogradu.
– Oni proizvode jajne ćelije, ali i polne hormone estrogen i progesteron, koji kontrolišu razvoj polnih organa i sekundarnih seksualnih karakteristika – objašnjava doktorka i dodaje da hormoni iz jajnika takođe kontrolišu i mesečni ciklus ovulacije i menstruacije.
Početkom ili sredinom pete decenije ovulacije počinju da se proređuju jer manje dozreli folikuli proizvode manje estrogena, pa u ovoj fazi, koja traje desetak godina, oni ne mogu da izazovu mesečno krvarenje. Drugim rečima, jajnici ulaze u period menopauze, postepeno atrofiraju i smanjuju se.

NELEČENE CISTE IZAZIVAJU STERILITET
Jedno od češćih oboljenja jajnika su i takozvane funkcionalne ciste. Obično nastaju u okviru redovnog mesečnog ciklusa tako što folikul ne prsne, već nastavi da raste, ili prsne, ali se ne apsorbuje, što je praćeno bolovima i krvarenjem.
– Ove benigne ciste ili same prskaju ili se resorbuju u roku od šest do osam meseci, često bez ikakve terapije. Postoje i endometriotične ili čokoladne ciste, koje se lako uočavaju ultrazvučnim pregledom. I one su benigne, ali, ako se ne leče, mogu da dovedu do steriliteta – objašnjava doktorka.  

sterilitet

 

HLADNOĆA JE UZROK ČESTIH PREHLADA
Najčešći razlog zbog koga se žene obraćaju ginekologu, a tiče se jajnika, jeste ovaritis, odnosno upala jajnika jer svaka bakterijska infekcija iz donjih genitalija može da dospe do unutrašnjih reproduktivnih organa.
Pravila nema, ali su upale ipak najčešće zimi zbog hladnoće i neadekvatnog oblačenja, pre svega nošenja kratkih majica i plitkih pantalona. To ne prija jajnicima jer oni vole toplotu, dok leti upalu mogu da izazovu nagle promene temperature i prljava voda.
Simptomi zapaljenja su jak bol u predelu jednog ili oba jajnika i opšta slabost, a ponekad ove tegobe prate otežano mokrenje, nadutost, krvarenje, pa čak i temperatura.
Upala se leči antibioticima koji se piju sve dok bol potpuno ne prestane, kako upala ne bi prešla u hroničnu.
REDOVNI PREGLEDI ŽIVOT ZNAČE
Jajnici se obično pregledaju manuelno i ultrazvučnim aparatom, iako je laparoskopski pregled najpouzdaniji. 
– Laparoskopski pregled predstavlja posebnu vrstu hirurške intervencije kada se kroz mali rez na prednjem trbušnom zidu ulazi u trbušnu duplju. Jajnici se tada posmatraju mikroskopski – pojašnjava dr Vasiljević.
DUVAN UBIJA JAJNE ĆELIJE
Žena ne može da stvara nove jajne ćelije tokom života. Što dobijemo na rođenju, to nam je za ceo život. Ne možemo ni da sprečimo da nam jajne ćelije ostare, ali zato možemo da sprečimo njihovo ubrzano propadanje. To znači da se zdravo hranimo, dovoljno krećemo, da se čuvamo od toksina iz spoljne sredine.
Inače, nijedan od faktora rizika na koje možemo da utičemo ne deluje toliko loše na jajne ćelije kao duvanski dim. On uništava ne samo jajne ćelije već i receptore na sluzokoži materice, gde treba da se usadi oplođena jajna ćelija.

cigarete

 

KARCINOM SE TEŠKO OTKRIVA
Rak jajnika je najsmrtonosnija vrsta kancera od koga obolevaju žene. Srećom, redak je. Simptomi raka jajnika su bol u stomaku, pojačan nagon za mokrenjem, zatvor ili krvarenja mimo ciklusa, ali nisu tipični, pa ih je lako pomešati sa simptomima drugih bolesti. Zato se rak jajnika teško dijagnostikuje. 
Međutim, kada se primete promene u veličini jajnika ili u veličini i sadržaju ciste na jajniku, obično se savetuje da se uradi dopler i proveri cirkulacija i protok krvnih sudova jajnika.

 

CISTE PRAVE VELIKE PROBLEME
Sve veći broj žena pati od sindroma policističnih jajnika, koji se smatra najčešćim hormonskim oboljenjem. Kod žena koje imaju policistične jajnike odnos hormona u telu je poremećen, što se javlja kao posledica nezdravog načina života, konzumiranja brze hrane i fizičke neaktivnosti. Ako se policistični jajnici ne leče, može da dođe do steriliteta.

Osim problema s ovulacijom, ovaj sindrom karakterišu i:
• Poremećen menstrualni ciklus, koji se ogleda u neredovnim menstruacijama, pa žene umesto 12 menstruacija godišnje imaju sedam-osam ciklusa
• Uvećanje jajnika, koji izgledaju kao niz bisera ispunjenih tečnošću
• Povišen nivo muških hormona, posebno testosterona
• Otpornost na insulin, zbog čega su žene s ovim sindromom u većem riziku od dijabetesa
• Povišen nivo lošeg holesterola i smanjen nivo dobrog holesterola
• Povišen krvni pritisak

 

Sindrom se odražava i na fizički izgled, i to najčešće kroz pojačanu dlakavost, posebno na licu, bradi i grudima, ali i kroz alopeciju, mušku ćelavost, akne i gojaznost muškog tipa. 
Policistični jajnici najčešće se leče kontraceptivnim pilulama. Lečenje, kaže dr Vasiljević, traje najmanje šest meseci, s tim što se pravi efekti vide tek nakon godinu dana. Mogu se lečiti i lekovima za regulaciju nivoa šećera, jer oni za nekoliko meseci mogu da stabilizuju ciklus i da izazovu ovulaciju. Ovakav način lečenja najčešće se radi kada mlada žena planira trudnoću.

 Izvor: zena.blic.rs

 

Podeljeno