Jedemo hranu punu otrova!

Podelite:

Zbog velike upotrebe hemikalija toksini se zadržavaju u biljkama, a potom završavaju u našem organizmu.

pesticidi

BEOGRAD – Pesticidi ulaze kroz usta!
– Kupila sam pre dva dana na pijaci jabuke. Kad sam došla kući i probala ih, kao da sam pojela nešto plastično. Strašno je šta se radi s našim voćem i povrćem, ko zna čime se sve prska i šta zapravo jedemo.

Ovo je ispričala Ljiljana P. iz Beograda, koja, kako kaže, strahuje da kupuje na našim pijacama i da time hrani svoju decu, jer u poslednje vreme šta god da je kupila, bilo je čudnog ukusa i mirisa.

Na pijacama u Srbiji mogu se naći razne vrste voća i povrća, što domaćeg, što uvezenog.Lepe crvene jabuke, kruške, paradajz savršenog oblika… Ali ono od čega kupci strahuju je preterana upotreba pesticida. Da bi sve izgledalo kvalitetno, proizvođači često ne vode računa u kojoj meri koriste pesticide, pa se postavlja pitanje da li se otrovi mogu naći u hrani. Hemičarka Ivana Đujić kaže za Kurir da mnogi poljoprivrednici koriste pesticide bez kontrole.

– Pesticidi se masovno koriste, a poljoprivrednici ne vode računa kad ih upotrebljavaju. Pošto su pesticidi veoma skupi, mnogi koriste iste pesticide i za voće i za povrće, a to nikako ne bi smelo. Treba voditi računa kada se biljke prskaju i kojom količinom hemikalija, a treba misliti i šta će sledeće godine biti posejano na tom zemljištu, jer pesticidi u zemlji mogu ostati i duže od 20 godina. Takođe, jedan od problema je i to što se mnogi kupuju ispod ruke, baš zbog toga što im je cena visoka. Odatle dolazi do problema s deklaracijom – može da se desi da na boci ne pišu svi sastojci koji se nalaze unutra – kaze Đujićeva.

Mnogi stručnjaci skreću pažnju da i, pored toga što se voće i povrće dobro opere, otrovi mogu da se zadrže duboko u biljkama.

Ministarstvo: Kontrola po planu

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kažu da se naši poljoprivredni proizvođači drže preporuka o upotrebi pesticida.

– Cena pesticida nije mala, tako da ih niko ne upotrebljava više nego što treba, a fitosanitarna inspekcija našeg ministarstva vrši kontrole na osnovu godišnjeg plana monitoringa – kažu iz Ministarstva.

Izvor: zelenenovine

Podeljeno