Jedenje jaja možda može da uspori slabljenje pamćenja i smanji rizik od demencije

Podelite:

Naučnici istražuju da li jaja mogu da uspere gubitak pamćenja i smanje rizik od demencije. U šestomesečnoj američkoj studiji polovina učesnika će svakog dana jesti po dva jaja dnevno, a polovina neće jesti jaja.

1

Mogu li jaja da uspore gubitak pamćenja i smanje rizik od demencije?

Obe grupe će biti upoređene i biće im testirani pamćenje, rasuđivanje, znanje jezika i raspon pažnje – opadanje u ovim segmentima glavni je faktor rizika za razvoj demencije kasnije u životu.

Jaja su jedan od najboljih izvora dva antioksidanta, luteina i zeaksantina, za koja je u prethodnim istraživanjima ustanovljeno da mogu da poboljšaju kognitivne funkcije.

Istraživači očekuju da će kod onih koji redovno jedu jaja doći do „znatnog poboljšanja“ u mentalnom funkcionisanju.

Izvor: zena.blic.rs

Podeljeno