Jeftina su i imate ih u frižideru, a odlična su protiv jedne vrste raka

Podelite:

Jaja su jeftina namirnica i lako se pripremaju. Osim toga, niskokalorična su. Naime, jedno jaje samo 72 kalorije. Odlična su zamena za meso jer sadrže velike količine proteina.

 

smijesna-jaja-8

Istraživanja su potvrdila da udvostručeni unos proteina u kombinaciji s vežbanjem pomaže u topljenju masti. Procjenjuje se da jedno veliko jaje ima oko 6,4 grama proteina.Sadrže malo ugljikohidrata stoga se preporučuju svima koji pokušavaju smršati. Najbolje ih je jesti za doručak zato što su studije pokazale da ljudi koji redovno doručkuju jaja lakše mršave nego oni koji dan započinju ugljikohidratima. Međutim, treba ih jesti u umerenim količinama.

Ublažavaju simptome PMS-a

Promene raspoloženja, pa čak i sklonost depresiji tokom PMS-a uspešno ublažavaju jaja. Ti se neugodni simptomi povezuju s manjkom željeza, a jaja su bogata ovim mineralom zbog čega podižu raspoloženje.

Dobra su za trudnice

Jaja su posebno zdrava u trudnoći. Žumance je puno kolinom, supstancom koja pomaže u zdravom rastu i razvoju. Takođe, studije su pokazale da redovna konzumacija smanjuje rizik od urođenih mana. Osim kolina, jaja sadrže i folnu kiselinu i željezo, ali treba pripaziti u pripremi. Važno je da su dobro kuvana ili pečena pre konzumacije.

Smanjuju rizik od raka dojke

Istraživanje u kojem je učestvovalo 3.000 žena potvrdilo je da žene koje redovno jedu hranu bogatu kolinom, kao što su jaja, imaju 24 posto manji rizik od razvoja raka dojke, prenosi portal radiosarajevo.ba.

Eklinika.rs /radiosarajevo.ba
Podeljeno