Kada vas i pahulja snega može ubiti

Podelite:

Bernard Vord je razvio bizarnu alergiju na hladnoću usled koje bi i jedna jedina pahulja snega mogla da ga ubije.

pahulja Bernardova koža prekriva se plikovima ukoliko samo dođe u kontakt sa nečim hladnim – od pahulje pa sve do hladne flaše piva.

A reakcije mogu biti toliko ozbiljne da može da upadne u anafilaktički šok.

Lekari veruju da je Bernard razvio ovo stanje nakon što je prošle godine stajao na autobuskim stanicama na temperaturama ispod 10 stepeni Celzijusa u Škotskoj.

On sada mora da sve vreme bude zaštićen i ugrejan čak i kada se nalazi u zatvorenom prostoru, a ne usuđuje se da izađe napolje kada je izuzetno hladno.

Van njegovog dometa čak se nalazi i teretana, pošto bi klima u njima mogla da izazove smrtonosnu reakciju.

„Strepim od zime. Znam da je mnogi ljudi ne vole, ali ona za mene može biti smrtonosna. Trošim pravo bogatstvo na grejanje i toplu odeću, ali nemam drugog izbora. Od kada sam razvio alergiju moj život se promenio. Više ne mogu da izađem ni do paba sa drugarima“, izjavio je.

Prvi put je simptome alergije primetio u Belfastu 2011. godine.

„Svaki put kada sam čekao autobus ruke su počinjale da me svrbe i da gore. Nisam pridavao puno značaja tome i nadao sam se da će sve prestati samo od sebe. Doktor mi je rekao da je to najverovatnije reakcija na prašak za pranje veša, ili na nešto što sam pojeo. Dok sam u februaru 2012. godine bio na tronedeljnom kursu u Škotskoj, prve večeri je bilo vrlo hladno, ispod nule. Nakon par minuta na hladnoći i bez rukavica, moji prsti i ruke počeli su da ozbiljno otiču. Kad sam se vratio u hotel primetio sam da su svi nezaštićeni delovi na mom telu natekli i puni plikova.“

Tek tada su lekari otkrili da ima ozbiljnu alergiju na hladnoću.

Doktor u bolnici mu je rekao da pati od alergije usled koje telo loše reaguje na hladnoću, ali i na nagle promene temperature.

U ovom trenutku nije poznat lek za ovo stanje, ali ono može biti kontrolisano uz pomoć antihistamina.

Izvor: B92.net

Podeljeno