Kafa: Otrov ili lek? Odgovor se krije u genima

Podelite:

Stručnjaci nikako da se dogovore oko kafe. Jedna nova studija otkriva da konzumacija kafe (sa kofeinom) smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, demencije, Parkinsonove bolesti, bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Druga nova studija tvrdi da konzumacija kafe (sa kofeinom) povećava rizik od gastointestinalnih zdravstvenih problema, od bolesti srca i anemije. I šta onda da mislimo?

 

kafaKafa može da bude i lek i otrov

Zavisnost od kofeina veoma je raširena, pa je jedan negativni efekat siguran: odvikavanje. Svi znamo da su efekti odvikavanja veoma nezgodni, što znači da nijedno od ovih otkrića neće promeniti ničije ponašanje.

Odgovor na pitanje koliko jedna jutarnja kafa može da vam naškodi nije siguran. Sve dok se ne istraže i vaši geni.

BOLESTI SRCA

Ispostavlja se da kafa sa kofeinom može biti i lek i otrov. Bar kada se radi o bolestima srca. Sve zavisi od jednog određenog gena koji se naziva CYP1A2. Ovaj gen nalaže jetri da proizvede jedan od dva enzima: brzi CYP1A2 i spori CYP1A2.

Ako imate gen koji pravi brzu verziju enzima CYP1A2, svaki put kada popijete kafu sa kofeinom, telo obradi i eliminiše kofein iz krvotoka veoma brzo. Brzom obradom kofeina smanjuje se rizik za oboljevanje od bolesti srca, čak i ako pijete iste količine kofeina svakog dana.

Ukoliko imate gen koji pravi sporu verziju enzima CYP1A2, svaki put kada popijete kafu sa kofeinom, proces obrade i eliminisanja kofeina iz krvotoka traje duže. Sporim eliminisanjem kofeina povećava se rizik od srčanih bolesti.

KAFA, KOFEIN I NERVNI SISTEM

Naučnici su došli do zaključka da oni koji piju kafu sa kofeinom smanjuju rizik od oboljevanja od Parkinsonove bolesti. Ali, bez obzira na ove zaključke, ovde se ne može generalizovati, jer nisu svi koji unose kofein sigurni od Parkinsonove bolesti.

Postoji gen koji se naziva GRIN2A i ako se on ponaša na određeni način, kafa je korisna kada se radi o Parkinsonovoj bolesti, jer se rizik u tom slučaju smanjuje za 60 odsto. Sa druge strane, ako se GRIN2A  gen ponaša drugačije, kafa nije od velike koristi kod Parkinsonove bolesti.

Dakle, kao i većina namirnica, kafa sa kofeinom nije univerzalno dobra ni univerzalno loša. Kafa je bogat izvor antioksidanata (sa više antioksidantske moći od čaja i čokolade) i drugih bioaktivnih jedinjenja. Ta jedinjenja mogu imati višestruku korist: poboljšavaju atletsku i mentalnu aktivnost, smanjuju rizik od nekih vrsta raka, neurodegenerativnih oboljenja i dijabetesa tipa 2.

Ali postoje i druga jedinjenja u kafi sa kofeinom koja mnogima škode, pa bi neki ljudi svakako trebalo da izbegavaju kafu.

Izvor: Zena Blic

Podeljeno