Kako da prepoznate da li ste se prehladili ili imate grip

Foto: Freedigitalphotos.net/Jeroen van Oostrom
Podelite:

Ponekada je teško znati šta nas je „napalo“ – grip ili obična prehlada. Ipak, postoji nekoliko dobrih načina kako prepoznati uljeza.

Grip je posledica dobro poznatog virusa koji ima samo nekoliko varijacija, a postoji oko 200 virusa čije simptome nazivamo prehladom. Grip može biti prilično opasan, ali na sreću postoje vakcine za nju, a virusi prehlada koje se uglavnom leče „bapskim receptima“ nisu ozbiljan problem i svode se na kratak period duvanja nosa, bolova u grlu i suznih očiju.

Ako je grip…

Grip najčešće udara iznenada i jako. Temperatura iznenada može da skoči na više od 38 stepeni Celzijusa, i prati je umor, bol u mišićima i pritisak u grudima. Kašljanje i curenje iz nosa se takođe javljaju, ali uglavnom u manjoj meri nego kod simptoma prehlade.

Šta da uradite

Idite kod lekara. Lekovi koji su efikasni protiv gripa moraju da počnu da se piju 48 sati od početka simptoma. Terapija će umanjiti simptome, ubrzati oporavak i značajno umanjiti šanse daljih komplikacija kao što su upala pluća i bronhitis.

Pregled lekara specijaliste za samo 300 dinara. www.eklinika.rs

Šta da ne radite

Nemojte pokušavati sami da se lečite. Tako se možete lako otrovati. Takođe, nemojte tražiti ni prihvatiti antibiotike, jer oni deluju samo na bakterije, a ne na viruse. Iako će lekar najbolje znati šta vam treba, zeleni šlajm kod iskašljavanja obično je znak bakterijske infekcije, pa je moguće da ćete zbog toga ipak dobiti antibiotike.

Ako je prehlada…

Simptomi prehlade retko se spuštaju niže od grla. Ako vam curi nos ili su vam suzne oči i kašljete, ali nemate nikakvih drugih problema, onda je prilično sigurno da ste samo prehlađeni.

Verovatno nećete odmah ili uopšte dobiti temperaturu, a simptomi će vrlo polako i postupno postajati gori. Čak i ako iskusite bolove u mišićima ili temperaturu, neće biti ni približno onoliko neprijatni kao kod gripa.

Šta da radite

Možete skratiti bolest za nekoliko dana uz pomoć 250 do 500 miligrama vitamina C dnevno čim primetite simptome. Kako nema čvrstih dokaza da će vam vitamin C stvarno pomoći, nemojte preterivati jer biste mogli na imate problem sa želucem.

Važno je duvati nos jer se u njemu virusi razmnožavaju.

Šta da ne radite

Ako imate nisku temperaturu, odmarajte se, znojite i pijte puno tečnosti. Nemojte uzimati lekove koji spuštaju temperaturu ili otvaraju disajne kanale – to ostavite tek za period kada mislite da ne možete gore da se osećate. Lekovi koji smanjuju otečeno tkivo nosnog kanala rade dobro samo prvi put. Posle toga bi svaki sledeći put kada ih koristite trebalo da udvostručite dozu, a to lako može dovesti do preterivanja.

Pregled lekara specijaliste za samo 300 dinara. www.eklinika.rs

eKlinika.rs / 24sata.rs

Podeljeno