Kako da ubrzate metabolizam

freeimages.com / Stock photo: healthy lifestyle
Podelite:

KAKO starimo, metabolizam se usporava, pa u proseku dobijamo u težini pola kilograma godišnje. Evo nekoliko načina da ubrzate metabolizam i sagorite više kalorija tokom dana:

freeimages.com / Stock photo: healthy lifestyle

freeimages.com / Stock photo: healthy lifestyle

– Mišići sagorevaju i do 85 kalorija na dan, pa ako poradite na mišićima nogu, trud će vam se višestruko isplatiti.

– Istraživanja su pokazala da nakon unosa pola litra vode, telo sagori i do 30 odsto više kalorija. Zato se držite starog pravila i pijte najmanje dva litra tečnosti na dan.

– Dokazano je da nedostatak sna izaziva gojaznost. Kada ne spavate osam sati i telo se ne odmori dovoljno, organizam luči kortizol i adrenalin. Ovi hormoni mogu da naruše metabolizam i da podstaknu želju za slatkom i masnom hranom.

– Unosite dovoljnu količinu vitamina D, ali i proteine, i to onoliko grama proteina koliko imate kilograma. U ishranu obavezno „ubacite“ jogut bogat probioticima jer će pospešiti varenje.

– Krećite se u toku dana, idite stepenicama, pešačite jednu stanicu do posla, bavite se nekom fizičkom aktivnošću. Nađite aktivne prijatelje, koji će vas nagovoriti da vozite bicikl ili da idete na planinarenje, a zaboravite na one koji vole da se izležavaju ispred TV-a.

eKlinika.rs / Novosti

Podeljeno