Kako i zašto dolazi do muške neplodnosti?

Foto-ilustracija: Foter.com / bricehardelin
Podelite:

Kod 40 odsto parova kojima ne uspeva da začnu bebu, problem je kod muškarca. U pojeinim slučajevima u pitanju je neko ozbiljno oboljenje, ali najčešće do smanjene plodnosti dolazi zbog loših navika

Foto-ilustracija: Foter.com / bricehardelin

Foto-ilustracija: Foter.com / bricehardelin

Neplodnost bi mogla da se definiše kao nemogućnost začeća prilikom regularnog i nezaštićenog odnosa u trajanju od najmanje godinu dana. Neplodnost je ozbiljan i učestao problem, koji pogađa svaki sedmi par. U 40 odsto slučajeva problem je u muškarcu.

Postoji više uzročnika neplodnosti

OAT (oligo-ASTEN-terato-zoospermija) sindrom (najčešća dijagnoza: premali broj, smanjena pokretljivost i abnormalan izgled spermatozoida)

– začepljenje semenovoda, najčešće zbog infekcije hlamidijom

– proširene vene u testisima

– povreda testisa (može da izazove trajnu neplodnost)

– preležane zauške u detinjstvu

– nespušteni testisi, koji nisu pravovremeno korigovani u detinjstvu

– ranije lečenje hemoterapijom

– nedovoljna prokrvljenost

dijabetes

– nedostatak semenovoda (najčešće kod muškaraca sa cističnom fibrozom)

– problemi s impotencijom/erekcijom/ejakulacijom

– konzumacija alkohola ili droge

Foto: TobaccoBody.fi

Foto: TobaccoBody.fi

Glavni uzrok muške neplodnosti je nemogućnost stvaranja spermatozoida ili nemogućnost stvaranja dovoljno dobrih spermatozoida. Ponekad je teško ustanoviti da li je problem proizvodnje spermatozoida jedini uzrok ili samo doprinosi neplodnosti. Dešava se da muškarci s vrlo niskim brojem spermatozoida mogu da imaju decu, ali i neki muškarci s normalnim brojem spermatozoida ne mogu da ih dobiju.

Ono što je bitno, nije njihov broj ili njihova pokretljivost, već da li su u stanju da oplode jajnu ćeliju ili ne. Važno je napomenuti da iako je samo jedan spermatozoid potreban za oplodnju jajne ćelije, za razaranje zona oko jajne ćelije što omogućava oplodnju onom jednom jedinom spermatozoidupotrebni su i enzimi drugih spermatozoida koji pospešuju oplodnju.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos

Problemi s ejakulacijom i erekcijom

Seksualni problemi su primarni uzrok problema sa začećem kod otprilike 5 odsto parova. Do toga može da dođe zbog:

– erektilne disfunkcije (nemogućnost održavanja erekcije dovoljne za polni odnos)

– prevremene ejakulacije

– neuspešne ejakulacije

– hormonalni problemi

Za lečenje muške neplodnosti postoje efikasne metode

Prvi korak je spermogram, odnosno analiza semene tečnosti muškarca. Reč je o rutinskoj pretrazi i prvom koraku u ispitivanju plodnosti muškog partnera u braku bez dece. S tom informacijom lekar koji vodi par, ili samo muškarca, dobija prvi uvid i osnovu za posmatranje slučaja.

Nakon godina istraživanja i statistika iz celog sveta, Svetska zdravstvena organizacija definisala je granicu urednog spermograma. Ona iznosi 20.000.000 spermatozoida/ml od kojih se najmanje 40 odsto progresivno kreće i više od 30 odsto je morfološki pravilnog izgleda.

Razvitkom tehnika veštačke oplodnje omogućena je oplodnja jajne ćelije i u slučajevima s minimalnim brojem spermatozoida.

(eKlinika.rs / Telegraf.rs / Ordinacija)

Podeljeno