Kako izbeći GRČEVE U NOGAMA i MIGRENU tokom trudnoće?

Foto: freeimages.com/aduhai
Podelite:

Telo žene se menja tokom trudnoće, a samim tim menjaju se i njene potrebe. Zbog hormonalnih promena, rasta deteta i posteljice, potreba za hranljivim materijama i mineralima poput magnezijuma je povećana.

Foto: freeimages.com/aduhai

Foto: freeimages.com/aduhai

U reproduktivnom periodu potrebe za magnezijumom iznose oko 310 mg dnevno, dok se tokom trudnoće povećavaju na 350 mg. S obzirom da se magnezijum pojačano gubi putem mokraće potrebno je pojačati njegov unos kako bi se održala ravnoteža u metabolizmu magnezijuma buduće mame.

Zašto je važan magnezijum?
Magnezijum ima blagotvoran uticaj u trudnoći jer deluje blago laksativno, sprečava kontrakcije materice, smanjuje migrenozne bolove kao i grčeve u mišićima koji su posebno učestali u poslednjim mesecima trudnoće. Magnezijum ima važnu ulogu u koštanom sistemu i bitan je za apsorpciju kalcijuma i njegovu ugradnju u kosti ne samo tokom prenatalnog perioda već i tokom dojenja i postporođajnog perioda. Naročito su bitne prve dve godine života deteta kada kosti rastu i postaju tvrđe, kao i tokom celog detinjstva i puberteta za postizanje dobre mineralizacije kostiju.

U kojim namirnicama se nalazi magnezijum i kako se najlakše unosi u organizam?
Magnezijum je mineral koji se ne proizvodi u našem organizmu i zato je neophodno obezbediti njegov svakodnevni unos u adekvatnoj količini putem hrane ili vode bogate ovim mineralom. Međutim, ne ostvaruju sva jedinjenja magnezijuma iste učinke, pa je zato veoma bitno izabrati pravi oblik magnezijuma.

Foto: Promo

Foto: Promo

Namirnice koje su značajan izvor magnezijuma su pšenične klice, seme suncokreta i bundeve, soja, kukuruz, koštunjavo voće, pasulj, kelj, spanać, međutim zbog tempa života i loših navika, ove namirnice ne unosimo u preporučenim količinama. Zato mineralna voda, naročito ona koja ima visok nivo rastvorljivog magnezijuma kojilako i brzo dospeva do svake ćelije organizma, obezbeđuje stabilan unos dnevnih potreba za magnezijumom.

Svakodnevnim unosom magnezijuma putem suplemenata ili ispijanjem mineralne vode koja je bogata magnezijumom, zadovoljavaju se dva životno važna uslova, unosi se neophodna količina vode, a sa njom i preporučena količina magnezijuma.

(eKlinika.rs)

Podeljeno