Kako izlečiti mamurluk

Podelite:

Kako da se izborite sa posledicama neumerenosti u jelu i piću: Pre proslave obavezno pojedite nešto i popijte dve-tri čaše vode, a simptome lečite nadoknadom tečnosti, kalijuma, vitamina B

Kako izleciti mamurluk

Kako izlečiti mamurluk

Mučnina, slabost, glavobolja, vrtoglavica, samo su neke od neprijatnosti koje posle praznika mogu da se jave kao posledica neumerenosti u jelu i piću. Ko se jednom probudio sa mamurlukom zna da za ovo stanje leka nema, ali određeni recepti mogu da pomognu da to neprijatno stanje kraće traje. Neko prvo popije čašu rasola, drugi pak kafu sa malo limuna, a mnogi veruju da će ih domaća pileća supa najbrže izlečiti. Ima i onih koji su zagovornici teze da se klin klinom izbija i mamurluk teraju čašicom. Ipak, jutro posle slavlja trebalo bi započeti čašom obične vode.

1. TEČNOST – Simptomi mamurluka rezultat su dehidracije i intoksikacije organizma zbog prekomernog ispijanja alkohola. Da biste preduhitrili ovaj proces, pijte mnogo obične vode, pre i posle slavlja. Nekoliko čaša vode pre spavanja čak može da bude spas od jutarnjih neprijatnosti. Mogu da pomognu i voćni sokovi, a hrana i napici bogati voćnim šećerom fruktozom su izuzetno delotvorni u otklanjanju mamurluka. Izbegavajte sok od narandže, jer će njegova kiselost pogoršati neprijatnost u želucu.

2. ISHRANA – Preporučuje se suva i neutralna hrana, kao što su tost, suvi keks ili krekeri. Ove namirnice održavaju nivo šećera u krvi i daju osećaj sitosti. Pečeno meso na roštilju i glukoza iz hleba takođe efikasno uklanjaju mučninu. I žitarice kao što su ovas, ječam i proso mogu da vrate neophodnu energiju.

3. BANANE – Kako je jedan od uzroka mamurluka nedostatak kalijuma koji se javlja kao posledica dehidracije, dobar izbor za lečenje tegoba mogu da budu banane. Samo jedna voćka sadrži više od 450 miligrama kalijuma, a ima i velike količine vitamina C i magnezijuma koji umanjuje glavobolju. Ako zbog mučnine ne možete da pojedete bananu, pripremite je kao šejk. Dovoljno je u blederu izmešati pola šolje mleka, jednu banana i meda po ukusu.

4. KAFA – Uzmite dozu kofeina iz šoljice kafe ili nekih drugih izvora. Istina, uticaj kofeina na mamurluk još nije naučno dokazan, ali se ovaj recept primenjuje već vekovima. OPREZ: kafa i pića sa kofeinom mogu da dovedu do većeg gubitka tečnosti.

5. VITAMIN B – Ne zaboravite da pre i posle uzimanja većih količina alkohola obezbedite dovoljno vitamina B, jer je ovaj kompleks neophodan u procesu razgradnje alkohola u organizmu. U ovom slučaju najbolji su B1, B2 i B6.

6. ODMOR – Mamurluk dokazano prolazi nakon 24 sata i zato više vremena provedite odmorajući se. Mamurluk se ne može isterati trčanjem, znojenjem ili rekreacijom, ali je umerena šetnja na svežem vazduhu uvek dobro došla. Preporučuju se i pilates ili joga.

7. VODNJIKA – U planinskim krajevima Srbije vekovima se priprema ovaj lekoviti napitak od kleke, oskoruša (divljih krušaka), šipuraka i vode. Napitak se smatra lekom bez premca u vreme jakih prehlada i gripa. Obiluje vitaminom C, biljnim kiselinama i lekovitim gorkim materijama. Priprema se tako što se pet kilograma oskoruše opere, odstrane se peteljke i ostave u bure. Oko 300 gr šipurka treba zaviti u nekoliko slojeva gaze, pa zajedno sa 300 gr kleke dodati u bure. Preliti sa 20 litara vode, zatvoriti i ostaviti na sobnoj temperaturi. Posle 35-40 dana, može da se odlije onoliko vodnjike koliko je potrebno, procediti, zasladiti medom i piti po čašu-dve dnevno. Ukoliko je ukus „jak“ može da se razredi vodom.

8. BILJNI ČAJEVI – Najbolji su za čišćenje organizma nakon prejedanja, ali ih treba piti nezaslađene i sveže skuvane. Preporučuje se zeleni čaj koji ima izrazita antioksidativna svojstva, a takođe će ubrzati rad jetre, što dodatno ubrzava proces oporavka organizma. Dobra je i kamilica, jer deluje antiseptično, sprečava upalne procese i odlična je za opuštanje glatkih mišića. Šipak osvežava i povoljno deluje na disajne organe, hibiskus čisti organizam i osvežava dah, a kopriva podstiče izbacivanje štetnih materija.

9. DIJETA – Izbegavanje hrane posle prejedanja može naneti više štete nego koristi. Dan treba početi laganim doručkom (tost sa puterom i šolja nezaslađenog čaja), a sličan meni se preporučuje i za ostale obroke tokom dana – supa, povrće, salate. Dok ne prođu tegobe i organizam se potpuno ne oporavi, treba izbegavati masnu i previše slanu hranu.

10. TRIK – Pre nego što krenete na proslavu obavezno pojedite nešto i popijte dve-tri čaše vode. Hrana, pogotovo masnija, smanjiće apsorpciju alkohola, a voda dehidraciju. U zemljama Mediterana se u tu svrhu pije kašika maslinovog ulja. I pazite šta i koliko pijete. Alkoholna pića koja sadrže veću količinu metanola uz etanol, poput konjaka, viskija i crnog vina, uzrokuju jače mamurluke, za razliku od džina i vodke, koja ne sadrže metanol. Vino, šampanjac i burbon imaju visoku koncentraciju aromatskih spojeva i češće uzrokuju glavobolju.

Izvor: Novosti.rs

Podeljeno