Kako na alkohol reaguju muškarci, a kako žene?

freeiamges.com
Podelite:

Muškarci i žene imaju različite razloge zašto piju i različito se osećaju jutro nakon izlaska, pokazuju nova istraživanja.

freeiamges.com

freeiamges.com

Otkriveno je kako muškarci potežu za pićem kada su ljuti, dok su žene više depresivne ujutru, nakon noćnog izlaska. Takođe, pokazalo se da alkohol nema nikakvo dejstvo pri utapanju tuge.

„Ove muško-ženske razlike u skladu su sa još nekoliko izveštaja o tome kako muškarci i žene različito reaguju na stres, osećanja i raspoloženje te korišćenje supstanci“, rekla je Valeri Harder, profesorka psihijatrije na Univerzitetu u Vermontu i vodeća autorka studije.

Da biste shvatili raspoloženja i alkoholne navike ljudi, Harder i njeni kolege koristili su interaktivni program za snimanje glasa, poput onih u call centrima.

U studiji je učestvovalo 246 osoba, starosti između 21 i 82 godine, a sve su imale problem sa pićem, koji je potvrdio njihov lekar.

Učesnici su prošli kroz alkoholni tretman, a zatim su pozivani svakog dana tokom šest meseci kako bi dali izveštaj o svojim raspoloženjima, nivou stresa i problemima s pićem.

Muškarci koji su osećali ljutnju imali su veće šanse da piju nego oni koji nisu bili ljuti.

„Radeći na strategijama za muškarce koji imaju problema sa pićem i kontrolisanjem besa, moglo bi se doći do novog pristupa u lečenju alkoholizma. Rešavanjem negativnih emocija, mogla bi se povećati stopa uspešnosti lečenja od alkoholizma“, navela je Harder.

Sreća i tuga su takođe istraživane, ali se pokazalo da nijedna od njih nema nekog velikog uticaja na osobe da posegnu za piće. Međutim, jutro nakon konzumiranja alkohola uglavnom se javljao osećaj tuge, pogotovo kod žena.

Harder smatra da bi se ova otkrića takođe mogla iskoristiti. Ljudi koji misle da im alkohol popravlja raspoloženje trebalo bi obratiti pažnju na to kako se osećaju dan nakon konzumiranja alkohola.

pitaj

Izvor Klix

Podeljeno